ODBROJAVANJE… još 100 dana do početka prvih Evropskih igara Baku 2015.

Za Evropsku olimpijsku zajednicu 2015. je veoma značajna godina.  

Evropa će se pridružiti ostatku Svjetske porodice kroz organizaciju svojih prvih Igara. Na skupštini Evropskog olimpijskog komiteta održanoj 8. decembra 2012.god. u Rimu, Baku je izabran za mjesto susreta i sportskog nadmetanja.

Spektakularna ceremonija otvaranja će se održati 12. juna 2015. i označiti početak sedamnaesto-dnevnog takmičenja, koje će ujediniti Evropu i slaviti sport. U periodu 12. – 28. juna  takmičiće se preko 6000 sportista u 20 sportova (16 olimpijskih i 4 ne-olimpijska). Najbolje evropske sportiste očekuju 253 medalje, dok će takmičari u 12 sportova dobiti kvalifikacionu šansu za Olimpijske igre Rio 2016.

Azerbejdžan je zemlja bogata prirodnim resursima, stogodišnjom kulturom i duboko ukorijenjenim gostoprimstvom. Svojom pozicijom ujedinjuje istočnu Evropu i zapadnu Aziju, smještena u južnom dijelu planinskog masiva Kavkaz.

Zaštitni znak „Baku 2015“ su maskote srna i nar. Srna predstavlja prirodne ljepote, milost i čistoću, a ujedno je i zaštićena vrsta u Azerbejdžanu, dok šipak simbolizuje Azerbejdžanski folklor ujedinjen sa predivnim voćnim koloritom Bakua.

O tome koliki je značaj ove sportske manifestacije za Evropski sport govore činjenice:

  • ❒  da je planirano emitovanje 800 sati programa,
  • ❒  34 teritorije su do sada potpisale TV prava prenosa,
  • ❒  750 media agencija će izvještavati sa Evropskih igara.

U toku realizacije manifestacije biće angažovano:

  • ❒  do 1600 zaposlenih,
  • ❒  na današnji dan radi 1245 ljudi,
  • ❒  43 različite nacinalnosti sa 6 kontinenata,
  • ❒  13000 volontera,
  •  20000 izvođača radova učestvuje na pripremi Baku-a kao domaćina prvih Evropskih igara.

Na inauguralnim Evropskim igrama, koje će okupiti sportiste iz svih 50 zemalja, Crna Gora će nastupiti sa velikom delegacijom. Naša juniorska vaterpolo reprezentacija je obezbijedila učešće osvojivši zlato na Malti 2013.godine. Brojni će biti atletičari koji će učestvovati u timskom takmičenju, krajem marta se završavaju kvalifikacije za džudiste, a imaćemo predstavnike i u još nekoliko individualnih sportova, prije svega boksu i karateu.

 


Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh