Odakle se kretalo u velike pobjede

Sa Cetinja je krenuo Olimpijski karavan, manifestacija kojom COK obilježava predstojeće Olimpijske igre i prvo učešće Crne Gore na ovoj najvećoj svjetskoj sportskoj smotri

Odakle se kretalo u velike pobjede

 

Prekrasni proljećni dan činio je u nedjelju, 20. aprila, pravu scenografiju za prvu etapu Olimpijskog karavana, sportsko-zabavne manifestacije koju je Crnogorski olimpijski komitet, sa Atletskim savezom i opštinama domaćinima organizovao u čast Olimpijskih igara i prvog crnogorskog učešća na njima.

Oko 500 osnovaca okupilo se na Trgu kralja Nikole da poželi našim olimpijcima uspješan nastup u Pekingu narednog avgusta. Živost i razdraganost koju samo mladost može da pruži, obilježili su prvu etapu Olimpijskog karavana, obećavajući da će i u ostalim crnogorskim gradovima kroz koje bude prošao, pa do završne manifestacije u Podgorici, 13. jula, biti održan sa istim duhom i porukama.

Mnogo prije početka programa i predviđene trke na 800 m Trg je bio ispunjem djecom i ostalim posjetiocima. Milan Madžgalj, generalni sekretar u Atletskom savezu Crne Gore, podijelio je učesnicima trke majice u kojima su kasnije trčali.

Nakon što je voditeljka programa, poznata crnogorska glumica Ivona Čović kazala nekoliko važnih podataka iz istorije Olimpijskih igara, prisutnima se obratio gradonačelnik Cetinja, Milo Janković.

"Krećemo sa mjesta odakle se uvijek kretalo u velike pobjede. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta", kazao je Janković i poželio djeci da barem neko od njih postane dio neke nove crnogorske olimpijske generacije. "Nadam se da ćemo naše olimpijce dočekati na ovom istom mjestu kada se vrate iz Pekinga", kazao je prvi čovjek crnogorske prijestonice.

Gromki aplauz prolomio se kada se na bini pojavio Igor Vušurović, legenda crnogorske odbojke i osvajač zlatne olimpijske medalje u Sidneju 2000. godine. "Nije slučajno da karavan kreće sa ovoga mjesta. Sve velike stvari u Crnoj Gori kretale su odavde, iz grada heroja, koji može da bude i grad sportskih heroja", kazao je Vušurović. On je pozvao Cetinjane da svim srcem navijaju za naše predstavnike u Pekingu, kao što navijaju za Đukanovića ili Kapisodu.

Potom su okupljene na Trgu pozdravili dvoje naših olimpijaca koji će nas predstavljati u Pekingu, bokser Milorad Gajović i atletičarka Milena Milašević. "Sve je lakše uz parolu 'Brže, više, jače", kazao je gajović, koji uvijek ističe da se neće samo prošetati kroz Peking, već da će svim svojim silama jurišati i na medalju. Milena je kazala da je njena sportska karijera počela upravo na jednoj sličnoj manifestaciji kao što je ova na Cetinju. "Vjerujte u sebe i budite uporni", poručila je najmlađim Cetinjanima.

 

Na bini je potom Kulturno-umjetničko društvo "Njegoš" sa Cetinja izvelo splet crnogorskih narodnih igara.

"Ovo je izuzetno značajna godina za crnogorski sport. Olimpijske igre nisu samo lijepa prilika za naše sportiste koji će se takmiči na njima, već i za sve naše građane, koji će imati motiv da ih ove godine prate sa posebnom pažnjom i uzbuđenjem", kazao je Božidar Ivanović, legendarni šahista, Cetinjanin, u funkciji potpredsjednika COK-a.

Potom su cetinjski osnovci otišli do starta, koji je bio ispred predsjednikove rezidencije. Obje trke, i ženska i muška, protekle su u najboljem redu, niko se nije povrijedio niti pao. Bile su fer, uz gromko navijanje drugova i drugarica.

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Dragana Đurišić, drugo Anđela Mudreša, i treće Vesna Rudović, sve tri iz OŠ "Njegoš".

Pobjednik među dječacima bio je Dragan Pešić (OŠ "Njegoš"), drugi je bio Nikola Drecun ("Lovćenski partizanski odred"), i treći Damir Gaši, takođe učenik OŠ "Njegoš". Najviše su se radovali, naravno, sami pobjednici, koji su, pored medalja i diploma, dobili i po bicikl, poklon Opštine Cetinje, a koje im je uručio potpredsjednik Skupštine opštine Cetinje, Boris Mašanović. Medalje za prvo, drugo i treće mjesto uručio je Đorđije Kustudić, generalni sekretar COK-a. Svi koji su se plasirali do desetog mjesta, dobili su diplome.

Nakon trka i podjela medalja, diploma i poklona, nastavljen je zabavni program, u kojem su pjevali Anja Mašanović, Marija Božović i grupa "Perper".

Karavan nastavlja svoj put, svake nedjelje u sedmici, izuzev naredne, sve do 13. jula. Posjetiće još Bijelo Polje, Rožaje, Kolašin, Nikšić, Berane, Kotor i Tivat, Budvu, Ulcinj, Herceg Novi, Bar, a završna manifestacija je, kao što smo rekli, u Podgorici, 13. jula.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh