Od novog sajta do obrazovanja

U Bukureštu održan četvrti sastanak predstavnika 13 nacionalnih olimpijskih komiteta iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope

Od novog sajta do obrazovanja

Đorđije Kustudić, generalni sekretar i Andrija Popović, potpredsjednik, predstavljali su Crnogorski olimpijski komitet na sastanku 13 nacionalnih olimpijskih komiteta iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope koji je održan u Bukureštu od 28. do 30. septembra.

Riječ je o već redovnom, četvrtom, sastajanju predstavnika NOK-ova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Češke.
Na sastanku je prezentiran novi, zajednički websajt nacionalnih olimpijskih komiteta ovih zemalja www.sport-exchange.org koji je, iako nezavršen, već u funkciji. Preko ovog sajta, razmjenjivaće se sve relevantne informacije, kako o zajedničkim, tako i o aktivnostima iz pojedinačnih nacionalnih olimpijskih komiteta.

Kustudić kaže da je na sastanku razgovarano o mnogim aspektima saradnje.
Tako je Slovenački olimpijski komitet iznio ideju o pokretanju projekta "e-learning", namijenjenog aktivnim vrhunskim sportistima. Riječ je o mogućnosti sticanja akademskih zvanja putem interneta, budući da je primijećen vrlo negativan obrazovni trend među ovom kategorijom sportista. Sportisti bi, po ovom predlogu, mogli da biraju koju višu ili visoku školu da upišu, budući da su univerziteti pomenutih zemalja povezani Bolonjskom deklaracijom, dok bi nacionalni olimpijski komiteti bili koordinatori u ovom poslu i veza sa univerzitetima u svojoj zemlji.

Dogovoreno je da nacionalni olimpijski komiteti ovih 13 zemalja pošalju zajedničko pismo predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Žaku Rogu i Organizacionom komitetu (BOCOG) OI u Pekingu. Naime, manjim NOK-ovima, kakvi su i ovi čiji su se predstavnici okupili u Bukureštu, BOCOG je obezbijedio tek oko pet posto od broja traženih ulaznica za ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara 2008. Sa ovakvom raspodjelom ulaznica, ne mogu se ispoštovati sponzori nacionalnih olimpijskih komiteta, čija je finansijska podrška izuzetno značajna.

Kustudić kaže da je COK, budući da je priznat od MOK-a tek početkom jula, poslao ovaj zahtjev sa izvjesnim zakašnjenjem u odnosu na ostale, i da se tek očekuje odgovor iz Pekinga.
Sljedeći sastanak biće održan u Bratislavi, od 18. do 20. aprila 2008.

Poziv iz Lozane

U Crnogorski olimpijski komitet stigao je poziv od Pjere Miroa, direktora Olimpijske solidarnosti, upućen Dušanu Simonoviću, predsjedniku i Đorđiju Kustudiću, generalnom sekretaru, da tokom novembra posjete sjedište ovog organa MOK-a u Lozani.

Funkcioneri COK-a bi tom prilikom trebalo da se upoznaju sa radom Olimpijske solidarnosti i da drugoj strani prezentuju potrebe crnogorskog sporta, prvenstveno one vezane za pripreme naših
predstavnika u Pekingu.

G. B.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh