Od 2010. Olimpijske igre mladih

Izvršni bord Međunarodnog olimpijskog komiteta usvojio prijedlog o novoj olimpijskoj sportskoj manifestaciji posvećenoj sportistima od 14 do 18 godina

Od 2010. Olimpijske igre mladih

Tokom dvodnevnog zasjedanja Izvršnog borda Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je prekjuče počeo u Pekingu, jednoglasno je podržana ideja o kreiranju nove olimpijske sportske manifestacije koja bi se zvala – Olimpijske igre mladih (YOG).

Odluka o prijedlogu Borda, kao i koncept i organizacija nove sportske olimpijske manifestacije,
sada su u potpunoj nadležnosti MOK-ove Generalne skupštine, koja će se sastati jula u Gvatemala Sitiju. Zimske i ljetnje Igre mladih održavale bi se naizmenično, svake četiri godine. Ljetnje Igre
mladih održavale bi se u godini redovnih zimskih Igara i obrnuto.

Prvo izdanje ljetnjih Olimpijskih igara za mlade planirao je za 2010. godinu, u kojoj će se održati
Zimska Olimpijada u Vankuveru. Ljetnje Olimpijske igre mladih trajale bi 10 dana, a zimske sedam.

U ovom momentu se planira da na ljetnjim Igrama mladih učestvuje 3.000mladih sportista, i oko 1.000 na zimskim. Napor za organizaciju ovih Igara bio bio značajno manji od onog potrebnog za redovne olimpijske igre, konstatovali su članovi Izvršnog borda.

U svakom slučaju, koncept ove manifestacije tek će biti razrađen u uskoj saradnji sa članovima
olimpijskog pokreta. U tomsmislu, rečeno je, biće veoma korisno iskustvo Evropskog i Australijskog olimpijskog festivala mladih. (Podsjetimo da će se naredni Evropski festival održati u Beogradu, u junu ove godine.)

"Ovaj prijedlog je komplementaran sa olimpijskim igrama i nikako ne predstavlja inicijativu da se kreiraju mini Igre", objasnio je Žak Rog, predsjednikMOK-a, koji je istovremeno i predsjednik
Izvršnog borda.One su, rekao je, različitog karaktera.

Ciljna grupa sportista za ove Igre je uzrast između 14 i 18 godina. Kako je u Pekingu najavljeno,
sportska takmičenja birala bi se veoma pažljivo, kako se ne bi ugrozilo zdravlje sportista koji su još u razvoju. Olimpijske igre mladih su demonstracija MOK-ove posvećenosti da se mladima ponudi takmičenje u skladu sa njihovim uzrastom, a u duhu olimpizma.

Žak Rog je takođe izjavio da će Olimpijske igre mladih služiti kao posebno takmičenje kako bi oni na vrijeme shvatili opasnosti od dopinga, kao i rizike od dvije krajnosti u stilu života – pasivnog s jedne, i ekstremizma u treniranju, s druge strane. "Mladi treba da shvate važnost umjerene i balansirane ishrane i ravnoteže između bavljenja sportom i drugih društvenih aktivnosti. Mladi ljudi koji budu učestvovali na Igrama mladih potencijalni su budući učesnici olimpijskih igara, ali i ambasadori sporta i olimpijskih vrijednosti", zaključio je Rog.

Izvršni bord je u Pekingu donio i odluku o formiranju "dobrovoljno ujedinjene grupe kreativnih agencija", u kojoj suHavas, Leo Burnet, United i Saatchi & Saatchi, već poznati MOK-ovi saradnici na polju marketinških i komunikacionih kampanja. Agencija će raditi multidimenzionalnu kampanju koja će krenuti u posljednjem kvartalu ove godine, čiji je cilj da mladima širom svijeta promoviše olimpijske vrijednosti – jedinstvenost, prijateljstvo i poštovanje.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh