Obilježen Olimpijski dan

Pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta, a u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Biciklističkog kluba Perun, u Nikšiću je danas svečano obilježen 23.jun –  Olimpijski dan.

Na izuzetno posjećenoj tribini na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje učesnike i goste pozdravio je Dekan Stevo Popović izrazivši zahvalnost Crnogorskom olimpijskom komitetu za dugogodišnju uspješnu saradnju.

O značaju olimpijskog dana i olimpizma  govorili su naši zlatni olimpijci Andrija Popović i Igor Vušurović. Oni su poželjeli našim sportistima puno uspjeha sa željom da što više naših sportista  izbori olimpijsku vizu kako bi naša ekipa na igrama u Riju bila što brojnija.

Na manifestaciji organizovanoj na jezeru Krupac, uz učešće velikog broja sportista i sportskih radnika, učestvovali su biciklisti, vaterpolisti, odbojkaši, atletičari, izviđači, parabiciklisti, džudisti, fudbaleri…

U ime grada domaćina učesnike i goste pozdravio je predsjednik opštine gospodin Veselin Grbović, poželjevši sportistima da ostvare svoje snove uz podsjećanje da su nikšićki sportisti decenijama unazad ostvarivali sjajne rezultete na međunarodnoj sportskoj sceni.

Zlatni crnogorski olimpijac Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport, govorio je o značaju olimpizma i olimpijskim vrijednostima, a manifestaciju je svečano otvorio Potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Andrija Popović, istakavši da Crnogorski olimpijski komitet s posebnom pažnjom obilježava Olimpijski dan. Gospodin Popović poželio je crnogorskim sportistima da na predstojećim Olimpijskim  igrama budu što brojniji i obraduju nas osvajanjem novih medalja. On je u svom govori podsjetio na 7.7.2007.godine, datum  kada je Međunarodni olimpijski komitet u punopravno članstvo primio Crnogorski olimpijski komitet.

Ovom manifestacijom Crnogorski olimpijski komitet se pridružuje svjetskoj akciji proslave Olimpijskog dana – 23. juna. Tog datuma, 1894. godine u Parizu, je na inicijativu utemeljivača i inspiratora olimpijske misli, barona Pjera de Kubertena, osnovan Međunarodni olimpijski komitet.

„Sport nije nikakav luksuz, nikakvo moranje“ – riječi su de Kubertena u kojima su generacije mladih pronalazile i pronalaze nadahnuće.

Tri noseća idejna stuba, a istovremeno i poruke Olimpijskog dana, koji se slavi od 1948. godine, su: pokreni se, nauči i otkrij. Kroz te jednostavne, a suštinski duboke savjete, promovišemo blagodeti sportskog načina života, fizičke aktivnosti; inspirišemo ljude da budu aktivni, da otkrivaju nove sportove kojim će prigliti olimpijske vrijednosti, bez obzira na lične sposobnosti, uslove i okruženje.

Olimpizam je više od sporta – on je filozofija života, zasnovana na uravnoteženom odnosu uma, tijela i volje. Povezujući sport sa kulturom i obrazovanjem, olimpizam upućuje na radost koja proističe iz napora, na vaspitnoj vrijednosti dobrog primjera i poštovanju univerzalnih etičkih prinicpia. Njegov cilj je da se sport stavi u službu harmoničnog razvoja čovjeka, promovišući mirno društvo koje se bavi očuvanjem ljudskog dostojanstva.

Olimpijski dan se obilježava širom svijeta: stotine hiljada ljudi – mladi i stari – učestvuju u sportskim i drugim aktivnostima. Cilj manifestacije je da se globalno promoviše učešće u sportu.

Galerija slika.


Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh