Najvažnija meta – Olimpijske igre!

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović, primio je 10. jula našeg olimpijca, strijelca Nikolu Šaranovića, sa predsjednikom Streljačkog saveza Predragom Stanojevićem i generalnim sekretarom, Savom Milaševićem

Najvažnija meta – Olimpijske igre!

 

Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta primio je 10. jula Nikolu Šaranovića, našeg strijelca, učesnika predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu, zajedno sa predsjednikom Streljačkog saveza Crne Gore, Predragom Stanojevićem i generalnim sekretarom, Savom Milaševićem.
Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar COK-a, Đorđije Kustudić.

Simonović je čestitao Šaranoviću na učešću na Igrama, prvim na kojima će crnogorski sportisti nastupiti pod crnogorskom državnom zastavom.

On je istakao svoje zadovoljstvo što će se u Pekingu pojaviti 19 sportista iz Crne Gore, što je u odnosu na broj stanovnika zaista zavidan broj. Valja podsjetiti da oko 105 nacionalnih olimpijskih komiteta od ukupno 205 članova MOK-a, u Pekingu imaju manje od po pet sportista.

Šaranović je jedan od šest naših sportista koji će nastupiti u pojedinačnim sportovima, pored 13 članova crnogorske vaterpolo reprezentacije.

Simonović je svojim gostima iz Streljačkog saveza obećao svu potrebnu pomoć i podršku, ističući da su svi savezi koji imaju predstavnike na Olimpijskim igrama dobili od COK-a svu traženu pomoć.
„Šaranovićev nastup veoma je važan i za Streljački savez, a ne samo za njega lično. Učešće na Olimpijskim igrama stavlja i Savez u potpuno novu poziciju, na mnogo višem nivou nego što je bila do sada“, kazao je Simonović.

Šaranović je predsjedniku COK-a i generalnom sekretaru izložio probleme sa kojima se susreće tokom treninga i nastupa na velikim svjetskim nadmetanjima.

Ovaj skromni 40-godišnji službenik Agencije za bezbjednost, rođen 23. novembra 1968. u Podgorici, član podgoričkog Streljačkog kluba „Centar“ od svoje 16. godine, ima deveti svjetski rezultat vazdušnim pištoljem svih vremena. U Rušeu, u Sloveniji, na tradicionalnom međunarodnom turniru, 2003. godine postigao je 585 krugova.

Od početka bavljenja ovim sportom, kojim ga je zarazio njegov nedavno preminuli otac, Momčilo, Nikolu trenira Slavko Laban, koji će ići sa njim u Peking.

Nikola ide sa vajld kartom, ali je i za nju trebalo zadovoljiti kriterijume i norme.

Prošle godine, na Svjetskom kupu u Minhenu malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora pogodio je 554 kruga, što je za 14 krugova iznad takozvane MQS norme, koja određuje minimalni koeficijent za učešće na OI. U aprilu, na Svjetskom kupu u Pekingu, standardnim vazdušnim pištoljem postigao je 578 krugova, što je 18 krugova više od te norme.

Da objasnimo, malokalibarskim pištoljem puca se u metu na 50 m udaljenosti, čiji je prečnik 35 mm, a standardnim vazdušnim pištoljem, u metu udaljenu 10 m, čiji je centar prečnika 8 mm.
Strelište u Podgorici jedino je u Crnoj Gori. Svako ko je tamo bio, zna u kakvom je stanju ovaj sportski objekat, rađen za potrebe Evropskog streljačkog prvenstva 1981. godine. Nikola puca malokalibarskim pištoljem u papirne mete, jer klub i Savez nemaju sredstava da nabave elektronske mete, koje su u razvijenom svijetu odavno u upotrebi. Za jedan uobičajeni dnevni trening potrebno je oko 100 metaka, za koje valja platiti 33 eura.

Šaranović je 15 puta bio državni prvak, i to, kurioziteta radi, u 4 države, od ondašnje Jugoslavije, do Crne Gore, čiji je šampion bio ukupno 25 puta. U svojoj kolekciji ima oko 200 medalja.
Od kada je, kao državni prvak Jugoslavije, zajedno sa legendarnom Jasnom Šekarić, koja je titulu osvojila u ženskoj kategoriji, dobio na poklon jedan primjerak pištolja njemačke marke „Štajer“, ne odvaja se od pištolja sa ovim imenom.

Za laika ovaj sport može izgledati jednostavan. Tu je pištolj, tu je meta, i – šta još?

Ali, nije baš tako. Strijelac mora imati specijalnu obuću koja se radi po narudžbi, patike sa čvrstom podlogom koja dobro naliježe na tlo. I sam pištolj radi se po porudžbini, po mjerama šake pojedinačnog sportiste. Najvažnije u tome je da ručka pištolja ni na koji način ne utiče na potpunu fleksibilnost zgloba šake, odnosno, da ne fiksira šaku.

Pištolj se smješta u specijalni čvrsti kofer, koji je iznutra obložen debelim slojem sunđera, a spolja ima ventil preko kojeg se može vakumirati unutrašnjost.

Onaj ko je probao da puca malokalibarskim pištojem prvi put, distanca od 50 m zaista izgleda impresivno. Pa još pogoditi u nekih 3,5 cm mete!

Fizički dio priprema, kako kaže Šaranović, za strijelca podrazumijeva trčanje i gimnastičke vježbe. Dodaje i da se tokom nekog takmičenja smrša i nekoliko kilograma, bez obzira što nama laicima izgleda da tu nema posebnog fizičkog napora.

Šaranović će u Pekingu nastupiti u Pekinškoj streljani, renoviranoj za potrebe Igara. Takmičenje u disciplini vazdušni pištolj održaće se 9. avgusta, a u malokalibarskom, 12. avgusta.

 

G. B.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh