Tomas Bah: Olimpijska kuća je izraz našeg jedinstva

Međunarodni olimpijski komitet danas je otvorio Olimpijsku kuću – jednu od najodrživijih građevina na svijetu. Inauguracija je bila vrhunac veoma simboličnih i emocionalnih proslava povodom 125. godišnjice MOK-a.

Svečanosti je prisustvovalo 700 gostiju: predsjednik Švajcarske – Uli Maurer; članovi MOK-a; predsjednici 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i međunarodnih sportskih federacija, kao i više od 30 osvajača olimpijskih medalja koji su, zajedno sa osvajačima olimpijskim medalja među članovima MOK-a, osvojili više od 125 medalja na Olimpijskim igrama.

„Kada smo krenuli u izgradnju novog doma, htjeli smo biti više od samo još jedne poslovne zgrade. Naravno, željeli smo da okupimo sve, olimpijsku porodicu i sve osoblje MOK-a, pod jednim krovom. U tom smislu, Olimpijska kuća je izraz našeg jedinstva”, rekao je predsjednik Tomas Bah u svom govoru.

„Istovremeno, željeli smo da Olimpijska kuća ugradi elemente održivosti, kredibiliteta i mladih – ista tri stuba Olimpijske agende 2020. Zgrada odražava ova tri elementa koji su tako ključni za našu misiju”, dodao je on.

Ključeve prelijepog objekta u Lozani predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu predao je predsjednik Švajcarske koji je tom prilikom kazao: „Kada je Pjer de Kuberten promovisao Olimpijske igre, želio je doprinijeti miru i međunarodnom razumijevanju. Zahvaljujem što ste se brinuli o ovom važnom naslijeđu!”

Olimpijska kuća osmišljena je oko pet ključnih elemenata: simbolike, integracije, fleksibilnosti, saradnje i održivosti. Rezultat je zgrada koja autentično odražava olimpizam, olimpijski pokret i ulogu MOK-a u izvornom obliku.

Svojim oblikom inspirisanim pokretom sportista, Olimpijska kuća uključuje rigorozne kriterijume u pogledu efikasnosti energije i vode, dok istovremeno optimizuje zdravlje i dobrobit svojih korisnika. Podstičući granice održivosti, Olimpijska kuća je nedavno dobila najstrožije međunarodne i lokalne sertifikate održivosti.

„Olimpijska kuća odražava održivost na višem nivou. Zgrada je sagrađena u skladu sa najvišim standardima održivosti u svakom pogledu, srećni smo i ponosni na priznanje koje smo primili, čime se potvrđuje da je Olimpijska kuća jedna od najodrživijih građevina na svijetu” – rekao je predsjednik Bah.

Sa ovom novom zgradom, MOK potvrđuje svoju privrženost Lozani, olimpijskoj prijestonici. Razvijena u bliskoj saradnji sa lokalnim vlastima, Olimpijska kuća nudi regionu simboličan arhitektonski orijentir i postaje važan element lokalnog parka Louis Bourget, koji svake godine dočekuje brojne posjetioce iz čitavog svijeta.

Obraćajući se olimpijcima koji su prisustvovali ceremoniji, Tomas Bah koji je i sam bio olimpijski šampion u mačevanju, rekao je: „Olimpijske igre su simbol nade i mira za cijelo čovječanstvo. Oni koji utjelovljuju ovu poruku su olimpijski sportisti. Zato danas imamo među nama olimpijske sportiste koji predstavljaju preko 125 olimpijskih medalja. Olimpijskim igrama su dali magične trenutke koji su nas definisali 125 godina.”

Predsednik MOK-a je nastavio: „Dragim prijateljima i kolegama, članovima MOK-a; nacionalnim olimpijskim komitetima i međunarodnim sportskim federacijama; svima vama, olimpijskoj porodici okupljenoj danas, kažem: Dobrodošli kući!”

Ceremonija, otvaranja Olimpijske kuće takođe je bila trenutak da se Predsjednik MOK-a osvrne na 125 godina istorije MOK-a i oda počast Pjeru de Kubertenu.

„Upravo tog dana, prije 125 godina 23. juna 1894. godine, Pjer de Kuberten je osnovao MOK i oživio Olimpijske igre. On je to smatrao načinom promovisanja mira među narodima i ljudima. On je bio vizionar kada je rekao: »Ako institucija Olimpijskih igara napreduje, ona može postati moćan faktor u obezbeđivanju univerzalnog mira«“, objasnio je predsjednik Bah. „Danas, 125 godina kasnije, njegov san živi. Na ovoj važnoj prekretnici, možemo biti ponosni da prenesemo njegovo nasleđe u budućnost “, zaključio je Bah.

Svečanom činu otvaranja Olimpijske kuće Međunarodnog olimpijskog komiteta, prisustvovao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh