MOK odredio rok za donošenje odluke o datumu održavanja Igara

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) se sastao na vanrednoj sjednici kako bi razmotrio situaciju oko COVID-19 i uticaja koji ima na sportiste i šire društvo.

MOK je saopštio da zbog pandemije koronavirusa postoji mogućnost da Olimpijske igre budu odložene, ali i poručio da će učiniti sve da budu održane u zakazanom terminu, od 24. jula do 9. avgusta.

„Sa jedne strane, postoje očigledna poboljšanja u Japanu, gdje ljudi toplo dočekuju olimpijski plamen. Ovo bi moglo da osnaži povjerenja MOK-a u Japance kao domaćine koji bi, uz sve bezbjednosne restrikcije, mogli da organizuju Olimpijske igre, uz najosnovniji princip čuvanja zdravlja svih koji učestvuju. S druge strane, postoji dramatičan porast slučajeva zaraze u različitim državama, na različitim kontinentima. Zbog toga je Izvršni odbor zaključio da MOK mora da napravi novi korak u planiranju scenarija”, piše u saopštenju.

Pomjeranje Igara bi značilo da se mora sprovesti novo usklađivanje kalendara za olimpijske sportove, stoji dalje u saopštenju MOK-a.

„Veliki broj ključnih objekata za Igre potencijalno ne bi bio slobodan. Situacija sa milionima noćenja već rezervisanih u hotelima je izuzetno teško riješiti, a kalendar za minimum 33 olimpijska sporta bi morao da bude adaptiran. To su samo neki od mnogo, mnogo izazova. Bila bi potrebna potpuna posvećenost Organizacionog komiteta Tokio 2020 i japanskih vlasti, kao i međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih komiteta. Bila bi potrebna saradnja i sa vlasnicima prava prenosa i našim sponzorima, partnerima, dobavljačima i izvođačima radova”.

Tokom naredne četiri sedmice, MOK će nastojati da napravi procjenu mogućih scenarija za Olimpijske Igre „Toko 2020“.

„MOK će, uz potpunu saradnju i partnerstvo za Organizacionim odborom OI u Tokiju. japanskim vlastima i Vladom metropolisa Tokio, početi detaljne diskusije o rapidnom razvoju svjetske zdravstvene situacije i njenom uticaju na Olimpijske igre, uključujući i scenario o odlaganju. MOK je uvjeren da će te razgovore završiti u naredne četiri sedmice. Izvršni odbor naglašava da otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. neće riješiti nijedan problem, niti pomoći bilo kome. Zbog toga, ono i nije na dnevnom redu”, piše u saopštenju.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh