MOK objavio nove datume Olimpijskih i Paraolimpijskih igara „Tokio 2020”

Olimpijske igre „Tokio 2020”, koje su prošle sedmice odložene do sljedeće godine, biće otvorene 23. jula, a zatvorene 8. avgusta 2021, objavili su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Međunarodni paraolimpijski komitet, Organizacioni odbor „Tokio 2020” i Vlada Japana.

 

Na telefonskom sastanku koji je održan danas, a kojem su se pridružili i predsjednik MOK-a, Tomas Bah, predsjednik Organizacionog odbora „Tokio 2020”, Joširo Mori, guverner Tokija, Koike Juriko i olimpijski i paraolimpijski ministar Hašmoto Seiko, dogovoren je novi raspored za OI.

Ova odluka, koja je donesena u skladu sa principima Izvršnog odbora MOK-a, potvrđena je i na današnjem sastanku. Nju su podržale i sve međunarodne sportske federacije, kao i svi Nacionalni olimpijski komiteti.

Novi datumi (Olimpijske igre: 23. jula do 8. avgusta, a Paraolimpijske igre: od 24. avgusta do 5. septembra 2021. godine), daju dovoljno vremena za završetak procesa kvalifikacija i smanjuju rizik od novih problema u organizaciji na minimum.

U telefonskom razgovoru u utorak, 24. marta, na osnovu informacija koje je tada dala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), predsjednik MOK-a Tomas Bah i japanski premijer Šinzo Abe zaključili su da će se Olimpijske igre „Tokio 2020” održati u punom obliku, a najkasnije do ljeta 2021.godine.

Nakon današnje odluke, predsjednik MOK-a je rekao: „Želim da se zahvalim međunarodnim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci i kontinentalnim asocijacijama nacionalnih olimpijskih komiteta na partnerstvu i njihovoj podršci u procesu konsultacija u posljednjih nekoliko dana. Takođe bih se zahvalio Komisiji sportista MOK-a, sa kojom smo bili u stalnom kontaktu. Uvjeren sam da, radeći zajedno sa Organizacionim odborom „Tokio 2020”, metropolitanskom vladom u Tokiju, japanskom vladom i svim našim partnerima, možemo da savladamo ovaj neviđeni izazov. Čovječanstvo se trenutno nalazi u mračnom tunelu. Ove Olimpijske igre mogu biti svjetlo na kraju ovog tunela”.

Ranije je potvrđeno da će status svih sportista koji su već kvalifikovani i koji su ostvarili norme ostati nepromijenjen.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh