MOK najbolji zaštitnik sredine

Prestižno zvanje Šampiona svijeta (u zaštiti životne sredine) za 2007. godinu uručeno na svečanosti u Singapuru

MOK najbolji zaštitnik sredine

Međunarodni olimpijski komitet je dobio prestižnu titulu Šampion svijeta 2007. godine, koju mu je dodijelio Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoline (UNEP).

Nagradu su na specijalnoj ceremoniji održanoj u Singapuru 19. aprila, primili predsjedavajući MOK-ove Komisije za sport i okolinu, Pal Šmit i njen član Ser Miang Ng.

Ova nagrada ustanovljena je 2004. godine. Njome se odaje priznanje onima, koji su se u svijetu posebno istakli na ovom planu.


Međunarodni olimpijski komitet je dobio prestižnu titulu Šampion svijeta 2007. godine: Peking

– Veoma sam počastvovan ovom nagradom, koja je veliko priznanje za MOK-ovu odgovornost i pažnju koju posvećuje preko sporta zaštiti okoline, rekao je Žak Rog, predsjednik MOK-a u svojoj video poruci i nastavio: – Tokom rada na organizaciji Igara u Pekingu, Vankuveru i Londonu, imaćemo puno izazova pred nama. Srijećući se sa članovima organizacionih komiteta u zemljama domaćinima, možemo se uvjeriti da su oni taj zadatak ozbiljno shvatili i preuzeli sa punom odgovornošću. Moramo da tražimo od njih da prepreke zagađenju postave visoko i zahtijevati od njih poštovanje strogih kriterijuma.

U MOK-u se ističe izuzetno kvalitetna saradnja na ovom planu sa organizatorima zimske Olimpijade u Torinu, prošle godine. Pokrenuto je mnoštvo inicijativa trajnog karaktera, kao što su akcija smanjenja izduvnih gasova, očuvanje svježe vode i planinskog eko-sistema, izgradnja zgrada dizajniranih i realizovanih u skladu sa ekološkim standardima…

Očuvanje životne sredine je za Igre u Pekingu veći izazov nego što je to bio i na jednim Igrama do sada. Olimpijske igre su sa svojim mjerama zaštite postale standard za cijelu zemlju. Mnoge mjere zaštite sredine koje se sprovode ili koje su planirane za Igre, implementiraju se i u drugim neolimpijskim gradovima Kine. "Zelena Olimpijada" uticaće i na buduću legislativu i prisiliti javnost na više standarde na ovom planu, kao i na uspostavljanje veće harmonije između čovjeka i prirode.

I UNEP će nastaviti da radi sa pekinškim vlastima na dugi period. Još od ranih '90-tih, zaštita sredine postala je jedan od glavnih ciljeva MOK-a. Pored sporta i kulture, Međunarodni olimpijski komitet ovu oblast smatra kao današnju treću dimenziju olimpizma. Kako bi se postigao ovaj cilj, MOK sarađuje sa UNEP-om od 1994. godine.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh