MOK donio odluku o odlaganju Olimpijskih igara „Tokio 2020”

Domaćin Ljetnjih olimpijskih igara, Japan, i Međunarodni olimpijski komitet usaglasili su se o odlaganju Olimpijskih igara „Tokio 2020” zbog pandemije COVID-19, saopšteno je u zajedničkoj izjavi Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Organizacionog odbora „Tokio 2020”. Otvaranje Igara je bilo zakazano za 24. jul.

„U trenutnim okolnostima i na temelju danas dobijenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije, predsjednik MOK-a Tomas Bah i japanski premijer su zaključili da Olimpijske igre u Tokiju trebaju da budu odložene za poslije 2020. godine, i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportista i svih uključenih u organizaciju Igara, kao i cijele međunarodne zajednice”, navodi MOK u današnjem saopštenju.

Saglasnost o odlaganju postigli su Tomas Bah, predsjednik MOK-a, i Šinzo Abe, premijer Japana. Kao novi termin mogućeg održavanja olimpijske sportske smotre razmatra se ljeto 2021. godine.

„Zamolili smo gospodina Baha da razmotri odlaganje na oko godinu dana kako bi omogućili da se sportisti nadmeću na najbolji moguči način, kao i da taj događaj bude bezbjedan za publiku”, poručio je japanski premijer Abe nakon razgovora sa predsednikom MOK-a.

To će biti prvi put da su Olimpijske igre odložene od svog prvog izdanja u modernoj eri, 1896. godine. Olimpijske igre nijesu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svetskog rata.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh