STAV: Za Dan Reprezentacija

Život u eri primata digitalne tehnologije doprinio je da lako usvojimo da slika vrijedi više od hiljadu riječi. Nerijetko zapostavljajući da važi i vice versa. Da postoje riječi kadre da samostalno kreiraju slike, da svojom snagom i sugestivnošću oblikuju emotivne sklopove, da zastupaju ideje, prizivajući ono arhetipsko i iskonsko.

 

Reprezentacija.

Riječ koja nam je ostala kao nasljeđe iz latinskog jezika, a prevodi se kao predstavljanje, zastupanje; u sportskim leksikonima naći ćemo definiciju „izabrana sportska ekipa sastavljena od igrača različitih klubova, koji učestvuju kao cjelina, predstavljajući određenu državu“.

Ma koliko precizno, objašnjenje je nepotpuno. Suvoparno. Ne dočarava emotivnu boju riječi „reprezentacija“, niti šarenoliku kompleksnost slika koje stimuliše. Ne zahvata patriotski plam onih koji ponosno crpe skrivene izvore energije noseći dres sa nacionalnim grbom na lijevoj strani grudi, i onih koji ih u zanosu podržavaju, osjećajući ih dubokim dijelom svog bića. Ne opisuje gol, poen, koš u posljednjoj sekundi, ni ushićenje djeteta sa šalom u nacionalnim bojama na tribini.

Reprezentacija je sve to. I nadahnuće sportista i navijački grč podržavanja na istoj srčanoj frekvenciji. I poklič i uzdah: dijeljenje gorčine rezultatskog promašaja i širenje opijajuće sreće pobjede.

„Kada nosim dres reprezentacije“, kazao je Maradona, „već sam njegov dodir čini da se naježim“.

Reprezentacija. Riječ koja se, mimo gramatičkih pravila, može pisati velikim početnim slovom i koja se, nama koji volimo ovu zemlju, rimuje sa riječju ljubav.

Ne trebaju domovini za odbranu nikakvi ljudi obdareni natprirodnim moćima, superheroji. Već oni koji će je, kao što je to napisao pjesnik, braniti čašću, znanjem i lijepim vaspitanjem. Poput „lavica“ i „lavova“, „sokola“ i „sokolica“, „crvenih“. Crnogorskih reprezentativaca.

Na Dan Reprezentacija, s pijetetom se prisjećamo i 7. jula 2007. godine i prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta u porodicu Međunarodnog olimpijskog komiteta; našeg puta i prije i poslije Gvatemala Sitija, krunisanog osvajanjem olimpijske medalje u Londonu.

Prizivajući nove uspjehe i radosti u crvenoj i zlatnoj, nacionalnim bojama, podsjećamo: Reprezentacija je ono što izvlači najbolje iz nas i ono što je najbolje u nama.

– Predsjednik COK-a, Dušan Simonović

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh