Merion Džons i zvanično oduzete medalje

Rezime odluke Izvršnog borda MOK-a je – na prošlim OI kao da nije bila, u Pekingu zabranjen pristup u bilo kom svojstvu, uz mogućnost da se to primijeni i na sve buduće OI

Merion Džons i zvanično oduzete medalje

Od 13. decembra i sjednice Izvršnog borda Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani, Merion Džons kao da nikad nije nastupala na Olimpijskim igrama.

MOK je američkoj sprinterki koja je prije nekoliko mjeseci priznala korišćenje nedozvoljenih supstanci službeno oduzeo sve medalje, i izbrisao njene rezultate s Igara u Sidneju i Atini (sedma u skoku udalj).

U Australiji 2000. godine američka atletičarka je osvojila pet medalja: zlatne na 100, 200 i 4 x 400 metara, te bronzane u skoku udalj i štafeti 4 x 100 metara. Nikad ni jedna atletičarka na Olimpijskim igrama nije skupila toliko odličja.

U MOK-u još uvijek razmatraju opciju da ne dodijele nikome medalje koje su trenutno u vlasništvu MOK-a, s obzirom na kontroverze koje prate i neke njene sljedbenike i na nekoliko doping afera sa kojima je afera Džons povezana. U SAD-u još uvijek traje istraga o “slučaju BALCO”, o kalifornijskoj laboratoriji u kojoj su proizvođene zabranjene supstance za mnoge poznate sportiste. Među optuženima je i američka bejzbol legenda Beri Bonds. Među klijentima laboratorije je bila i Merion Džons.

Što se tiče ostalih učesnica štafetnih trka iz Sidneyja, u kojima su Amerikanke predvođene Džonsovom osvojile medalje, Međunarodni olimpijski komitet pozvaće ih na saslušanje “u dobroj namjeri da im ostavi medalje”.

Izvršni bord je takođe odlučio da se Džonsovoj zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu, ne samo kao sportisti, već i u drugim svojstvima. U skladu sa onim što će istraga otkriti u vezi afere BALCO, Međunarodni olimpijski komitet zadržava pravo da ostavi mogućnost naknadne dodatne sankcije protiv nje, uključujući zabranu učešća na svim budućim Olimpijskim igrama, u bilo kojem svojstvu.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh