Međunarodni dan sporta

Na zasijedanju u Njujorku 23. avgusta 2013. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom je 6. april proglašen za Međunarodni dan sporta. Tim simboličnim činom uspostavljen je istorijski most kojim se čuva uspomena na 6. april 1896. godine, kada su u Atini započele prve moderne Olimpijske igre.

Na ceremoniji otvaranja na Panatinaiko stadionu tom prilikom je predstavljena Olimpijska himna, koju je komponovao Spiros Samaras, na tekst grčkog pjesnika Kostisa Palamasa. Stihovi „Prosvjetli nas plemenitom svjetlošću Igara/ I kruniši nas vječnim vijencem/ I učini nam tijelo vedro i čvrsto“ i 119 godina kasnije zrače nesmanjenom nadahnjujućom energijom.

Slaveći duh olimpizma i insistirajući na njegovoj humanoj i plemenitoj noti, Međunarodni dan sporta posvećen je prepoznavanju preobražavajuće moći sporta i velikog potencijala koji on ima u pozitivnim društvenim promjenama.

„Sport nije luksuz, nikakvo moranje“ – zapisao je utemeljitelj olimpijskog pokreta Pjer de Kuberten. – „On je za svakog izvor mogućeg unutrašnjeg. Ispunjenje, nevezano za poziv i posao. Sport je nasljeđe čovječanstva i ništa ga ne može zamijeniti.“

Ističući nezamjenjivu ulogu sporta u društvu mi uzdižemo značaj zdravog načina života, shvatajući potrebu njegove dostupnosti svima i višestruku korist koju pruža kao sredstvo za razvoj u područjima ugroženim sukobima, siromaštvom i drastičnom nejednakošću.

Uvažavajući uticaj i poziciju Međunarodnog olimpijskog komiteta, njegovu privrženost širenju ideja mira, uvažavanja i tolerancije, Ujedinjene nacije su mu 2009. godine dodijelile status stalnog posmatrača u Generalnoj skupštini. Veze između dvije organizacije produbljene su i institucionalno učvršćene 28. aprila prošle godine, potpisivanjem istorijskog sporazuma o usklađenom radu na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i doprinosu u izgradnju mirnog i boljeg svijeta kroz obrazovanje mladih ljudi putem sporta, bez diskriminacija bilo kakve vrste.

"Sport je postao svjetski jezik, koji uspijeva da prevaziđe sve granice. Najviše od svega, on je moćna alatka za napredak i za razvoj " – riječi su Ban Ki Muna, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Crnogorski olimpijski komitet sa dubokim uvažavanjem priključio se proslavi Međunarodnog dana sporta. Nizom simboličkih gestova i akcija podsjećamo na utemeljenost olimpizma u našoj tradiciji, upućujemo na dostupnost sporta svima i na njegov ogroman potencijal na području usavršavanja pojedinca i društva, i pokazajemo da smo usmjereni ka budućnosti.

Delegacija Crnogorskog olimpijskog komiteta posjetila je i uručila prigodnu plaketu našem prvom i najstarijem živom olimpijcu 91-godišnjem Mirku Vujačiću, koji je 1948. godine na Igrama u Londonu u bacanju koplja zauzeo sedmo mjesto.

U podgoričkoj Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ održan je Otvoreni čas, tokom koga su govorili nosilac crnogorske zastave na ceremoniji svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Srđan Mrvaljević i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Duško Simonović. Nekadašnji svjetski vicešampion i dvostruki olimpijac prenio je svoja bogata takmičarska iskustva i naglasio značaj sporta za pravilan psihofizički razvoj ličnosti. Prvi čovjek COK-a svoje izlaganje posvetio je upoznavanju sa temeljnim odlikama olimpizma i vrijednostima koje baštini, sa ulogom sporta u širenju tolerancije i njegovom povezivanju sa kulturom i obrazovanjem.

Pored toga, na nikšićkoj Trebjesi, u organizaciji biciklističkog kluba Perun i podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, Fondacije „Petrović Njegoš“ i Opštine Nikšić održana je Ekološka akcija. Na praktičnom primjeru, u prisustvu velikog broja građana odaslata je poruka da sport i sportisti doprinose stvaranju boljeg i zdravijeg okruženja, integraciji i razvoju društvene zajednice.

Kao mala i ponosna sportska nacija posvećeni smo idealima olimpizma, i promociji suštine sporta – moći da inspiriše, promoviše različitosti i doprinese njihovom razumjevanju.


     Međunarodni dan sporta (2)    Međunarodni dan sporta (3)    Međunarodni dan sporta (4)

     Međunarodni dan sporta (5)    Međunarodni dan sporta    Medjunarodni dan sporta (7)


Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh