Medalje karatista na Svjetskom prvenstvu u Čileu dokaz da crnogorski karate ima budućnost

Medalje i rezultati na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Čileu, daju nadu da karate ima svoju budućnost u Crnoj Gori, saopšteno je iz Karate saveza Crne Gore. Crnogorski karatisti nastup u Čileu završili su sa dvije medalje – zlatnom Bojana Boškovića i bronzanom Nemanje Mikulića.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović čestitao je osvajačima medalja na uspjehu, navodeći da je u Čileu ostvaren fantastičan rezultat.

„Bošković je naš stipendista, a rezultatom je potvrdio to naše opredjeljenje da mladi sportisti, koji imaju šta da kažu, treba da budu na pravi način vrednovani. Vjerujem da će nastaviti sa dobrim rezultatima. Mikulić je ostvario dobar rezultat, potvrdio talenat, a siguran sam da će ubuduće biti još bolji. Čestitam Karate savezu na njihovoj umješnosti, hrabrosti, snazi da na tako velikom takmičenju ostvare takve rezultate. Čestitke bih uputio i na stručnom radu u klubovima, kao i reprezentaciji. Karatisti su ostvarili fantastiučan rezultat, pratili smo ih ove godine na dobar način, nastavićemo to da činimo i sljedeće”, kazao je Simonović.

On očekuje da će karatisti imati svog predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Marina Raković i Mario Hodžić su naši stipendisti. Mi vjerujemo u njih i učinićemo sve da, zajedno sa Karate savezom, stvorimo uslove da izbore plasman na Igre u Tokiju”, kazao je Simonović.

Bošković je kazao da mu je drago što je potvrdio kvalitet i drugi put uzastopno postao šampion svijeta, nakon što je prije dvije godine u Španiji bio najbolji u kadetskoj konkurenciji.

„Bilo je teško, za zlatnu medalju trebalo mi je šest pobjeda. Svaki meč bio je težak, u nekim su nijanse odlučivale. Najteži mi je bio za ulazak u finale, gdje sam gubio 2:0 i u posljednjih 12 sekundi napravio preokret za pobjedu. Hvala mom treneru Žarku Rakoviću, selektoru Slobodanu Vlahoviću, Karate savezu i predsjedniku Ivanu Krstajiću, Ministarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu”, kazao je Bošković.

To je Boškoviću drugo zlatno odličje na šampionatima svijeta, a ima i juniorsko srebro sa prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u Sočiju.

Nemanja Mikulić je kazao da je u Santijagu ostvario najveći uspjeh u karijeri.

„Za mene je to veliki uspjeh. Bilo je teško, do medalje sam došao u izuzetnoj konkurenciji i na svom prvom šampionatu svijeta. Siguran sam da je ovo tek početak, neću stati i vjerujem da će biti još medalja. Hvala selektorima Žarku Rakoviću i Slavki Maksimović na podršci i pomoći tokom takmičenja”, rekao je Mikulić.

Selektor reprezentacije u borbama, Žarko Raković kazao je da je zadovoljan nastupom takmičara, navodeći da je više očekivao od kadeta.

„Što se tiče kadeta, osim Mikulića koji je odradio odlično, ostali nijesu bili na svom nivou. U ostalim starosnim kategorijama zadovoljan sam nastupom, imali smo dosta mečeva za medalju. Odradili smo dobro, nije lako biti 13. na Svjetskom prvenstvu u konkurenciji 96 država i 1.500 takmičara. To je uspjeh. Za nekoliko mjeseci imaćemo popravni na Evropskom prvenstvu. Sigurno na tom takmičenju možemo uzeti više od dvije medalje”, rekao je Raković.

On je kazao da je sljedeća godina puna izazova, navodeći da crnogorske karatiste čeka seniorski šampionat Evrope i nastavak borbe za olimpijsku vizu.

„Naša velika šansa da izborimo plamsan na Olimpijske igre biće završni turnir u maju u Parizu, sa kojeg samo pobjednici idu na Olimpijske igre. To je za nas velika šansa. Pravo nastupa od naših takmičara za sada imaju Nenad Dulović, Mario Hodžić i Marina Raković”, rekao je Raković.

Predsjednik Karate saveza Crne Gore, Ivan Krstajić kazao je da je rezultat iz Čilea kruna izuzetno uspješne godine crnogorskog karatea. On je istakao da ostaje žal što bilans medalja u Čileu nije još bolji, navodeći da su još dva takmičara imala mečeve za medalju.

„Osim medalja Boškovića i Mikulića, imali smo i dva meča za finale Nenada Dulovića i Ilije Radonjića, koji su završili kao peti. Treba izdvojiti i sedmo mjesto Vasilise Bujić, koja je imala priliku da se domogne medalje”, kazao je Krstajić.

On je istakao da su crnogorski karatisti, računajući samo evropska i svjetska takmičenja, u ovoj godini osvojili sedam velikih medalja.

„Imali smo dvije medalje Nenada Dulovića i Milene Jovanović sa Evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore u Alborgu, seniorska odličja Marija Hodžića i Nikole Malovića sa Evropskog prvenstva u Gvadalahari, Hodžićevo srebro sa Evropskih igara u Minsku i sada medalje iz Čilea. Neću pominjati, iako izuzetno značajne, medalje za turnira Serije A i Premijer lige, kao i one sa Balkanskih prvenstava. To je potvrda ozbiljnog rada stručnih tijela, trenera i selektora. Rezultat kojim karate zavređuje ozbiljnu pažnju u Crnoj Gori”, kazao je Krstajić.

Krstajić se zahvalio COK-u na podršci, navodeći da su zahvaljujući toj asocijaciji učestvovali na Premijer ligama.

Izvor: MINA

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh