Maska vrijedna olimpijskih medalja

Američki olimpijci imaće zaštitu od smoga u Pekingu. O maski se zna jedino da ima filter od ugljenika. Ostale pojedinosti su prava državna tajna

Maska vrijedna olimpijskih medalja

Američki sportisti koji će ići na Olimpijske igre u Kinu, iz aviona će na pekinški aerodrom sići sa specijalnim maskama protiv smoga.

“Njujork tajms” piše da su stručnjaci osmislili masku koja treba američke sportiste da zaštiti od visokog zagađenja vazduha u gradu domaćinu narednih Olimpijskih igara.

Američki dnevnik piše da je zagađenost vazduha u glavnom gradu Kine pet puta veća od one koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Olimpijski komitet SAD-a našao je rješenje – specijalnu masku koju je konstruisao profesor Rendi Vilber, odgovoran za sektor “sportska fiziologija” u Komitetu. Utrošio je dvije godine za njeno osmišljavanje, napravio na desetine testova, putovao više puta u Peking, uradio mnoštvo laboratorijskih testova i – maska je gotova!

Maska ima poseban filter od ugljenika. Prototip je prava državna tajna jer, kako smatraju Amerikanci, vrijedi po koju zlatnu olimpijsku medalju.

A ukoliko maske ne budu bile dovoljne, sportisti koji učestvuju u dugotrajnim takmičenjma, poput maratona ili biciklističkih trka, moraće da treniraju daleko od sportskih borilišta. Za svaki slučaj, Amerikanci su već obezbijedili neka mjesta za treniranje u Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji…
“Nemate pojma šta su sve sportisti tražili od mene – da mogu trenirati po gradskoj gužvi u najkritičnijim momentima, zatim u garaži, pored upaljenog auta…”, izjavio je Vilber američkim novinama.

Nakon što je sve elemente stavio na papir, ovaj stručnjak se dao na posao. I, maska je ugledala svjetlo dana!

Svi američki olimpijci dobiće između 750 i 1000 komada.

“Stoprocentno smo sigurni da ova msaka zadržava čestice smoga, a da u isto vrijeme, omogućava normalno disanje”, kazao je Vilber.

Svi, čak i oni koji budu učestvovali u trkama kanua i kajaka, nosiće je tokom treninga. “Moramo oprezni koja uputstva dajemo našim sportistima. Jer, svaki olimpijac je spreman da učini šta god od njega tražite, ako mu to poboljšava sportske performanse”, kaže Vilber.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh