Marija Vuković osvojila zlatnu medalju u skoku u vis na juniorskom svjetskom prvenstvu u Kanadi

Crnogorski potpis na planetarnom vrhu – Marija Vuković nova je šampionka svijeta u juniorskoj konkurenciji! Naša atletičarka osvojila je zlatnu medalju na prvenstvu svijeta u kanadskom Monktonu, u disciplini skok u vis.

Magična ljestvica, postavljena na metar i 91 centimetar visine, preskočena je iz drugog pokušaja, a tim skokom Marija je postavila i novi crnogorski rekord, a za samo centimetar bila ispod olimpijske norme.

– U ovom trenutku sam šokirana. Ne mogu da vjerujem da sam preskočila 1,91 metar i da sam prva na svijetu. Veoma sam ponosna – kazala je nova svjetska šampionka.

Vuković je iz prvog pokušaja preskočila 1,73, 1,78, 1,82 i 1,89, a iz drugog 1,86 i 1,91 metar. Na visini od metar i 94 centimetra ljestvicu je rušila sva tri puta.

Njen najbolji rezultat do sada bio je metar i 89 centimetra.

Srebrnu medalju osvojila je Litvanka Airin Palšite (1.89), a istu visinu preskočila je i trećeplasirana italijanska atletičarka Elena Valortikara.

Marija je, bez ikakve dileme, ovim rezultatom postigla jedan od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta. Iako je riječ o juniorskoj konkurenciji, rijetki su oni sportisti iz naše države koji su se vinuli u svjetske visine. Zato – Marija, svaka čast!

Drugi predstavnik naše države na juniorskom SP, Danijel Furtula u bacanju diska, osvojio je prije dva dana posljednje, 12. mjesto, u finalu. On je u kvalifikacijama kuglu bacio 57 metara i 71 centimetar i postavio novi juniorski rekord Crne Gore.

Čestitka Simonovića

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, uputio je čestitke Mariji Vuković povodom osvajanja svjetskog zlata.

– Uspjeh Marije Vuković plod je upornog i osmišljenog rada Atletskog saveza Crne Gore i putokaz kako raditi sa mladim talentima. Ona je najbolji primjer naše želje da se oslonimo na mlade sportiste koji žele da se dokazuju i na najbolji način predstavljaju svoju zemlju. Znaćemo cijeniti ovaj rezultat, koji je samo centimetar manji od olimpijske norme – kazao je Simonović.

Simonović je kazao da je COK, na zahtjev ASCG, predložio Vuković za olimpijsku stipendiju do Olimpijskih igara u Londonu.

– Očekujemo da nas i u Londonu predstavlja na najbolji način. Iskreno čestitamo Mariji Vuković i ASCG na radu koji je urodio plodom. To je još jedan dokaz da se i sa malim sredstvima mogu napraviti veliki rezultati kada se radi na pravi način.

On je čestitke uputio i predsjedniku ASCG Miloradu Vuletiću.

arenacg.net

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh