Krakov domaćin narednih Evropskih igara, sjutra u Lozani se otvara Olimpijska kuća

Danas je održana Vanredna generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) koja je jednoglasno izabrala Malopolsku regiju i grad Krakov (Poljska) za domaćina trećeg izdanja Evropskih igara – 2023. godine.

Predstavnici svih 50 evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta učestvovali su u glasanju, koje je održano dan nakon ceremonije otvaranja 2. Evropskih igara u Minsku.

„Čvrsto vjerujemo da će ovaj veliki multisportski događaj doprinijeti razvoju evropskog sporta i promovisati našu zemlju Poljsku, grad Krakov i regiju Malopolsku”,  izjavio je predsjednik poljskog NOK-a Andrzej Krasnički.

Sljedeći koraci će biti utvrđivanje sportskog programa za 2023. i sastav Komisije za koordinaciju EOK-a za te igre.
„Mi ćemo slijediti strategiju definisanu u Olimpijskoj agendi 2020. godine”, rekao je predsjednik EOK-a Janez Kocijančič.

„To znači da ćemo odrediti osnovne sportove i onda dogovoriti sa organizatorima koje druge sportove treba uključiti, s naglaskom na one koji nude olimpijske kvalifikacije i Evropsko prvenstvo”, zaključuje Kocijančić.

Vanrednoj generalnoj skupštini EOK-a prisustvovao je Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta. Simonović će sjutra otputovati u Lozanu gdje će, na Olimpijski dan, biti svečano otvorena olimpijska kuća, koja će služiti kao sjedište MOK-a.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh