Konkurencija ste i najjačima

Rafaele Panjoci, generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta: Crna Gora ima veoma bogatu sportsku tradiciju. U Pekingu ste mogli osvojiti i zlatnu medalju u vaterpolu, što veoma ojačava i poziciju COK-a u međunarodnim asocijacijama

Konkurencija ste i najjačima

Rafaele Panjoci, generalni sekretar Evropskog i Italijanskog olimpijskog komiteta boravio je u dvodnevnoj posjeti Crnogorskom olimpijskom komitetu.

Ovo je posjeta na do sada najvišem sportsko-diplomatskom nivou koju je imao COK od jula 2007, od momenta kada je priznat od strane MOK-a.

Panjocija su u Podgorici primili predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, i generalni sekretar Đorđije Kustudić, a dio razgovora vođen je i sa crnogorskim ministrom za kulturu, sport i medije, Branislavom Mićunovićem.

“Crna Gora ima nekoliko sportova na svjetskom nivou. Prije svega, mislim na vaterpolo. Kada je Crna Gora postala nezavisna i kada je postalo izvjesno da će i njen nacionalni olimpijski komitet biti međunarodno priznat, za nas Italijane to je postalo, da se našalim, problem. Jer, u kolektivnim sportovima dobili smo novog konkurenta – u košarci, rukometu, odbojci, vaterpolu,” kaže Panjoci, odgovarajući na pitanje kako vidi razvoj jednog, uslovno rečeno, malog olimpijskog komiteta, kakav je COK.

“U Evropskom olimpijskom komitetu razgovarali smo o posjeti Crnogorskom olimpijskom komitetu još u vrijeme kada COK nije bio međunarodno priznat. Naša namjera je bila da dođem zajedno sa predsjednikom EOK-a, gospodinom Patrikom Hikijem, ali je tako nešto veoma teško organizovati”, dodaje generalni sekretar EOK-a, ističući:

“Crna Gora ima veoma bogatu sportsku tradiciju. U Pekingu ste mogli osvojiti i zlatnu medalju u vaterpolu, što veoma ojačava i poziciju COK-a u međunarodnim asocijacijama.”

Panjoci naglašava da je za razvoj COK-a, prije svega, neophodno da obezbijedi, kako se izrazio, dva “fizička dokaza” o svom postojanju. Prvi bi bio jedno dostojno sjedište, a drugi – osnivanje centra za pripremu olimpijaca. To su, kaže on, dva cilja koja valja realizovati što prije.

On ne vidi da Crnogorski olimpijski komitet može imati ikakav značajan problem u svom diplomatsko-sportskom razvitku.

“Znači, sa sportskog aspekta, Crna Gora nije mala. U Evropi postoje i Igre malih evropskih država. Sa Crnom Gorom ih je ukupno devet. Među njima ne vidim nijednu drugu zemlju koja bi se mogla mjeriti sa crnogorskim potencijalima. Ni jedna od ovih zemalja nema ni približno takvu olimpijsku perspektivu. Znači, sa sportskog aspekta, vi nemate mali olimpijski komitet”, naglasio je Rafale Panjoci.

 

Vicešampion svijeta u jedrenju

Rafaele Panjoci rođen je prije 60 godina u Avelinu, ali se još kao dijete preselio u Rim. Diplomirao je političke nauke na čuvenom rimskom Univerzitetu “La sapienza”, nakon čega se dugo bavio novinarstvom, da bi kasnije prešao na funkciju šefa kabineta gradonačelnika Rima, a potom italijanskog ministra turizma.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Italije je već 15 godina. Učestvovao je u organizaciji više velikih sportskih međunarodnih manifestacija – od Mediteranskih igara u Bariju 1997, do ZOI u Torinu 2006.

Bio je šef italijanske olimpijske misije čak osam puta – u Lilehameru 1994, Naganu 1998, Salt Lake Sitiju 2002, Torinu 2006, Atlanti 1996, Sidneju 2000, Atini 2004, i u Pekingu. Bavio se ragbijem, a u jedrenju je bio italijanski šampion i vicešampion svijeta 1999 u klasi J24.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh