Kod kuće do svoje trke

PEKING – “Čuo sam mnoge ljude kako kažu: ‘Moraš nositi masku, moraš uraditi ovo ili ono. Ali, ja sigurno neću nositi nešto što može da me dekoncentriše”, kazao je Tajson Gej, svjetski šampion na 100 i 200 m, upitan šta misli o zagađenju vazduha u Pekingu.

Sa još šest vrhunskih atletičara čiji je sponzor Adidas, Gej boravi u glavnom gradu Kine, kako bi promovisao olimpizam, ali i svog sponzora, giganta u proizvodnji sportske opreme.

Svjetski mediji objavili su vijest da će kompletan američki olimpijski tim od momenta silaska na pekinški aerodrom, morati da nosi specijalno konstruisanu masku kao zaštitu od smoga.
Ali, više zvaničnika u američkom sportu izjavljivalo je takođe da njihovi sportisti neće nositi zaštitne maske, kako ne bi uvrijedili domaćine.

Gej je kazao da se slaže sa takvim načinom razmišljanja.

On je dodao da će trenirati u Hong Kongu i da bi mogao da stigne u Peking nedjelju dana prije ceremonije otvaranja. Izgledao je uvjeren da će organizatori u Pekingu zatvoriti fabrike, i da će zabraniti kretanje za više od milion vozila tokom trajanja Igara.

Više njegovih kolega izjavilo je da će biti van Pekinga do posljednjeg momenta, u Japanu ili drugdje.

Neki će, jednostavno, biti kod kuće, kao Teksašanin Džeremi Voriner, svjetski šampion na 400 m koji će u Pekingu u toj disciplini braniti olimpijsko zlato.
Haile Gebrselasije, najveći svjetski dugoprugaš, i vlasnik svjetskog rekorda u maratonu, je kazao:
“Zagađenje je bitna stvar.

Ali, kada pričamo o zagađenju, nije riječ samo o vremenu dok traju Olimpijske igre. Šta rade ljudi ovdje? Oni zaista pate”, kazao je etiopski šampion.

On je dodao da će trenirati van Kine i da ima još nekoliko mjeseci da donese odluku u vezi OI. (Najavljivao je odustajanje od olimpijskog maratona, u strahu od posljedica po svoje zdravlje.)
“U poređenju sa ostalim takmičenjima, maraton je još teže trčati u Pekingu. Trčati više od dva sata u ovakvim uslovima veoma je, veoma teško. Ja sam siguran da organizatori moraju uraditi nešto, posebno za maraton. Jer, u Pekingu je i šetnja naporna”, kazao je Gebrselasije.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog nekoliko puta je naglasio da će se neka olimpijska takmičenja odložiti ukoliko se pokaže da mogu biti opasna po zdravlje sportista.
Peking je zatvorio neka postrojenja u najvećoj gradskoj fabrici prerade čelika. Očekuje se i privremena zabrana saobraćaja tokom trajanja Igara, kako bi se smanjila količina izduvnih gasova.
Mješavina prašine, industrijskih isparenja i izduvnih gasova iz automobila, grad povremeno pokrije poput ćebeta.

Džena Roulinson, iz Australije, svjetska šampionka na 400 m sa preponama, kazala je da će trenirati u Japanu i da će stići u Peking 15. avgusta, nedjelju dana nakon što Igre počnu.
“Naši stručnjaci iz nauka o sportu kažu da se ne može adaptirati na zagađenje. Čovjek se može adaptirati na povećanu vlažnost vazduha, ali ne i na zagađenost, tako da ću izbjegavati Peking sve do moje trke. Trčala sam u Šangaju prošle godine. Počeli su sa vatrometom upravo prije mog finala, tako da sam mogla da vidim prepreke. Mada, ne bih rekla da nosim posljedice od takvog vazduha.”

Voriner je kazao da će ostati kod kuće, u Teksasu, i da će doći na dan prije ceremonije otvaranja.
“Mislim da zagađenje neće biti takvo kakvo pričaju neki ljudi. Uostalom, ako bude štetilo meni, štetiće i drugima. Zagađenost je svačija.”

Alison Feliks, svjetska šampionka na 200 m, kazala je da će doći u Peking dvije sedmice prije OI i da će biti u kampu za treninge.

“Mislim da je zagađenje nešto sa čim se moramo suočiti. Jednostavno se moramo pomiriti sa tim. Ali, nije za dugi period”, kazala je ona.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh