Karavan u gradu sporta

Olimpijski karavan 4. maja je gostovao u Bijelom Polju, prvoj stanici na sjeveru Crne Gore. Kao i na Cetinju, prije dvije nedjelje, bila je to smotra mladosti, sportskog duha i promocije olimpizma

Karavan u gradu sporta

"Olimpijski karavan" prošao je 4. maja kroz Bijelo Polje. Prodefilovao je takmičarski duh. Paradiralo rivalstvo. Pljuštale čestitke pobjednicima trka. Pa čestitke našim takmičarima koji će prvi put samostalno učestvovati na Olimpijskim igrama, koje će se u Pekingu održati ove godine, od 8. do 24. avgusta.

Podsjećamo da ovu manifestaciju organizuje Crnogorski olimpijski komitet u saradnji sa Atletskim savezom Crne Gore i opštinama, domaćinima karavana.

"Osnovni cilj olimpijskog pokreta je da doprinese izgradnji mirnog i boljeg svijeta, obrazovanju
mladih kroz sport, bez diskriminacije bilo koje vrste, u duhu solidarnosti i fer-pleja. Promocija sporta i takmičenja se vrši posredovanjem državnih međunarodnih sportskih institucija širom svijeta.

Prije desetak mjeseci Crnogorski olimpijski komitet je postao punopravan član Međunarodnog olimpijskog komiteta i time omogućio crnogorskim sportistima učešće na najvećoj sportskoj manifestaciji na svijetu. Crnu Goru će u Pekingu predstavljati dvadesetak sportistkinja i sportista, a time se ne mogu pohvaliti ni daleko veće države od Crne Gore. Sigurno je da će Bijelo Polje i čitava Crna Gora biti uz naše sportiste i bodriti ih. A mislim da za Crnu Goru bilo koja osvojena medalja u Pekingu ima zlatni sjaj. Vjerujem da će iz Bijelog Polja već na narednim Olimpijskim igrama biti učesnika, jer je Bijelo Polje grad mladih i grad sporta", kazao je Andrija Popović, potpredsjednik COK-a, naš čuveni vaterpolista, osvajač zlatne olimpijske medalje u Los Anđelesu 1984. otvarajući Karavan u Bijelom Polju.

U ime SO Bijelo Polje Džemal Ljušković je poželio crnogorskim sportistima uspjeh na Olimpijskim igrama u Pekingu i pozdravio učesnike Karavana.

Našim sportistima koji će učestvovati na OI u Pekingu poželjeli su sreću i Osman Erović, selektor atletske reprezentacije Crne Gore, i Jovana Kljajević, atletičarka AK "Jedinstvo."

Oko 100 djevojčica i dječaka iz bjelopoljskih osnovnih škola stalo je na start trke na 800 metara. Deset prvoplasiranih djevojčica i deset prvoplasiranih dječaka učestvovaće na finalnoj trci u Podgorici, na završnoj manifestaciji "Olimpijskog karavana", sredinom jula. Među djevojčicama najbrže su bile Ljiljana Kljajević, druga je bila Božica Mujović i treća Jelena Veličković, sve tri iz OŠ „Risto Ratković“. Među dječacima najbrži je bio Miloš Maslovarić iz OŠ „Marko Miljanov“, poslije njega u cilj je utrčao Haris Hodžić, đak OŠ u Njegnjevu, a treći je bio Sadudin Kolić OŠ „Dušan Korać“. Osim njih, za trku u Podgorici plasirali su se Kojović Svetlana, Cmiljanić Katarina, Ziada Kanalić, Snežana Lazović, Eldina Nišić, Andrijana Bugarin, Katarina Cerović, Marko Konatar, Ilhan Mekić, Eldin Hot, Enes Bektašević, Aldin Šemović, Dino Kovačević i Anis Kolić.

Crnogorski olimpijski komitet je podijelio medalje i diplome, a domaćin Karavana. SO Bijelo Polje. prigodne poklone.

Olimpijski karavan u Bijelom Polju je juče propraćen taktovima pjesama koje su izvodili poznati crnogorski kantautor Slobodan Kovačević i mlada pjevačica Elma Kurtagić.

Sledeće nedjelje Karavan gostuje u Rožajama.

Kemal Musić

Ostvarenje sna nakon 20 godina

Osmanu Eroviću, selektoru atletske reprezentacije Crne Gore je učešće na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine izmaklo.

„Davne '88. godine bio sam kandidat za Olimpijske igre u Seulu. Zbog spleta okolnosti tada mi se nije ispunila velika želja. Međutim, sada ću biti na Olimpijskim igrama. Predvodiću crnogorske atletičare na najvećoj smotri sporta – Olimpijskim ograma u Pekingu“, kaže Erović.

Jaka konkurencija

Miloš Maslovarić je osvojio prvo mjesto u muškoj konkurenciji na Olimpijskom karavanu u Bijelom Polju.

„Zadovoljan sam trkom. Konkurencija je bila jaka. Nijesam pratio trku od početka, pa sam finiširao u zadnjih 300 metara i uspio da stignem prvi na cilj. Navijaću za naše učesnike na Igrama i nadam se da ću i ja nekada učestvovati na toj velikoj manifestaciji koja je san svakog sportiste“, kaže Maslovarić.

Sestra kao uzor

Ljiljana Kljajević je sa lakoćom osvojila prvo mjesto u ženskoj konkurenciji Olimpijskog karavana u Bijelom Polju.

„Nije bilo naporno, jer sam kao atletičarka Jedinstva učestvovala u mnogo težim trkama. Ali, pobjeda mi je uvijek draga. Moja starija sestra Jovana Kljajević je već uspješna atletičarka i nadam se da ću i ja biti kao ona“, kaže Ljiljana.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh