Jednom olimpijac, uvijek olimpijac

Bivši učesnici Olimpijskih igara imaju svoje Svjetsko udruženje koje broji oko 100.000 sportista iz stotinjak zemalja

Jednom olimpijac, uvijek olimpijac

"Jednom olimpijac, uvijek olimpijac", moto je pod kojim djeluje Svjetsko udruženje olimpijaca.
"Titulu" olimpijca dobija svaki sportista koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.

Udruženje je osnovano na inicijativu MOK-a i broji oko 100.000 sportista širom svijeta, udruženih, prije svega, u svojim nacionalnim udruženjima olimpijaca. Iako nacionalnih olimpijskih komiteta ima 203 (Crnogorski će biti 204. po redu), u svijetu ima "tek" stotinjak nacionalnih udruženja olimpijaca.

Ali, Svjetsko udruženje jača.

Upravo prije nekoliko dana u Vankuveru, gradu domaćinu narednih Zimskih olimpijskih igara 2010. godine, održan je dvodnevni sastanak Izvršnog borda Svjetskog udruženja olimpijaca, koji je ocijenjen veoma značajnim. Jedna od glavnih tačaka diskusije bila je – nova faza saradnje sa Međunarodnim olimpijskim komitetom. Cilj ove saradnje je da se što više olimpijaca uključi u MOK-ove programe.
Udruženje je pod patronatom Huana Antonia Samarana, počasni predsjednik mu je predsjednik
MOK-a, Žak Rog, a "pravi" predsjednik Pal Šmit iz Mađarske, pa je sjedište u Budimpeti. Udruženje ima i svoj časopis, koji se zove "Olimpijska vatra".

Do ideje formiranja ovakvog udruženja, došlo je kroz težnju jačanja olimpijske ideje i osjećaja
pripadnosti jednom "posebnom" pokretu. A ta ideja nije od juče.

"Najvažnija stvar na ovojOlimpijadi nije toliko pobijediti, koliko učestvovati" izjavio je Etlelbert
Talbot, biskup iz Pensilvanije u svojoj propovijedi koju je održao u vrijeme IV Olimpijskih igara u Londonu 1908. godine. Poruka je stigla čak do Kubertena, koji je odmah shvatio da ove riječi mogu biti od velikog značaja i "filozofskog značenja". I, tako ju je iskoristio, dodajući joj svoj lični pečat.U svojim spisima, Kuberten je na sport gledao kroz njegov obrazovni značaj, izjavljujući da "važna stvar u životu nije pobjeda, već borba."

"Olimpijske igre su pitanje prestiža i sportisti koji na njima učestvuju istinski vjeruju da duh
i snaga olimpizma ujedinjuju svijet i šalju pozitivnu poruku.Mi kao sportisti ponosni smo da
imamo čast da predstavljamo naše zemlje", rekla je Kanađanka Čermen Kruks, članica MOK-a, atletičarka, dobitnica srebrne medalje u štafeti 4 x 400 m u Los Anđelesu 1984. godine na sastanku u Vankuveru. Kruks je i članica Organizacionog komiteta Igara u Vankuveru.

Za aktivne olimpijce postoji mnoštvo pravila ponašanja kojih se moraju pridržavati.

Da bi mogao učestvovati na olimpijskim igrama, sportista mora poštovati neku vrstu olimpijskog
ugovora.

Takmičar na olimpijskim igrama mora poštovati duh fer-pleja i nenasilja, i u skladu s tim se ponašati na sportskom terenu, ne smije koristiti supstance i procedure zabranjene pravilima MOK-a, međunarodne sportske federacije i nacionalnog olimpijskog komiteta, mora poštovati u svim aspektima antidoping kod Međunarodnog olimpijskog komiteta, te mora biti nacionalnosti one zemlje čiji ga je nacionalni olimpijski komitet prijavio.

Svjetsko udruženje olimpijaca (WOA) je nezavisno tijelo čiji je cilj da promoviše olimpijske ideale i da jača establišmente nacionalnih udruženja olimpijaca.

 

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh