Jedan svijet, jedan san na crnogorskim markama

Pošta Crne Gore predstavila javnosti dvije nove marke, posvecene Olimpijskim igrama u Pekingu. Rijec je o nastavku uspješne saradnje sa Crnogorskim olimpijskim komitetom

Jedan svijet, jedan san na crnogorskim markama

 

PODGORICA 26. mart – Pošta Crne Gore u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom 26. marta je u Crnogorskom narodnom pozorištu održala svečanu promociju izdanja prigodnih poštanskih maraka "Sport – Igre XXIX Olimpijade – Peking".

"Čini se da su se na pravi način susreli Pošta i sport, posebno olimpijski sport, čiju zajedničku suštinu i misiju predstavlja plemenita ideja uspostavljanja veza među ljudima, državama i narodima", istakao je direktor Pošte Crne Gore, Vojin Grdinić pred okupljenim zvanicama i predstavnicima medija u CNP-u.

On je podsjetio da je Pošta Crne Gore već izdavala marke u čast sportskih manifestacija, kao što je to bilo povodom ZOI u Torinu i Svjetskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj. Ali, kako je kazao, marke koje Pošta izdaje povodom OI u Pekingu, imaju posebno mjesto među do sada izdatim markama Pošte Crne Gore.

"Ovogodišnje ljetnje Igre za našu zemlju imaju poseban značaj jer, Crna Gora po prvi put u svojoj istoriji učestvuje na Olimpijskim igrama sa svojom sportskom delegacijom", istakao je Grdinić i nastavio: "Raduje nas da smo i na ovaj, makar simboličan način, u prilici da našim olimpijcima poželimo uspješne pripreme za takmičenje na Igrama."

Direktor Pošte je izrazio nadu da će njihova sljedeća marka iz sportskog ciklusa biti posvećena slavljenju crnogorske medalje osvojene u Pekingu.

"Uvjereni smo da će naše marke, podjednako kao i crnogorski sportisti na Olimpijskim igrama, svijetu poslati pravu poruku o Crnoj Gori", zaključio je Grdinić.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, u svom obraćanju je podsjetio da je COK, pored svoje osnovne misije, koja je usmjerena na razvoj sporta, veoma posvećen širenju duha olimpizma na našim prostorima i afirmaciji svih ideja koje proizilaze iz Olimpijske povelje.

"Godina u kojoj se održavaju Olimpijske igre za svaki olimpijski komitet, pa tako i za naš, predstavlja dodatni izazov i novu inspiraciju da se još intenzivnije posvetimo ovom poslu. Naravno, naročito nas srećnim i ponosnim čini to što će Crna Gora, ove godine, po prvi put u svojoj istoriji, uzeti učešće na ovoj najvećoj sportskoj smotri na svijetu. Naši sportisti intenzivno se pripremaju za odlazak u Peking i mi se nadamo da ćemo ih sa ponosom gledati na sportskim borilištima u Pekingu", kazao je Simonović.

Izražavajući zadovoljstvo što je Pošta Crne Gore prepoznala značaj koji imaju Olimpijske igre, predsjednik COK-a je podsjetio da je ovo samo nastavak saradnje na ovakvim projektima i da je Pošta i uoči OI u Atini 2004. izdala prigodnu marku.

"Vjerujem da će ova marka među domaćim i stranim filatelistima biti dočekana sa velikom pažnjom. Pored ostalih, mislimo da će tako biti i u zemlji domaćina ovogodišnjih Igara, Kini, koja se, kao što znamo, veoma ozbiljno i već nekoliko godina priprema za održavanje OI", kazao je Simonović.
On je izrazio zadovoljstvo što velike crnogorske kompanije sve više prepoznaju Crnogorski olimpijski komitet kao najboljeg partnera za razvoj olimpizma i sporta uopšte, jer uočavaju da je to partnerstvo izvanredan modus i za njihovu marketinšku promociju.

Umjetničko rješenje za dvije marke i Koverat prvog dana uradio je grafički dizajner Mitar Mušikić. Štampane su u "Forumu" u Novom Sadu, u tiražu od 100.000 primjeraka.
Na marki nominalne vrijednosti 0.60 eura prikazane su konture Crne Gore, a a na drugoj, vrijednosti 0,90 eura, prikazan je grb Crne Gore. Na objema je natpis "Igre XXIX Olimpijade".

Kineske želje za "Oj svijetla majska zoro"

"Kina je čekala 100 godina da bi postala domaćin Olimpijskih igara", kazala je gospođa Vu Lijan, otpravnica poslova kineske ambasade u Podgorici. Ona je dodala da će njena zemlja proslaviti XXIX Olimpijske igre sa prijateljima iz cijelog svijeta, jer je dala obećanje da će biti organizovane u duhu promocije višemilenijumske kulture i tradicije Kine, ali i jačanja duha Olimpijskih igara i prijateljstva među ljudima cijelog svijeta. Nisu zanemarene, kazala je gospođa Lijan, ni promocija ideje održivog razvoja i zaštite životne sredine.

"Crna Gora je tradicionalno prijatelj Kine i ovdje izražavamo dobrodošlicu svima iz Crne Gore", kazala je gospođa Lijan, zahvajujući se Pošti Crne Gore na promociji.

Njene riječi da crnogorskim sportistima želi svaki uspjeh na predstojećim OI, te da im želi da u Pekingu čuju i riječi svoje himne "Oj svijetla majska zoro", prisutni su pozdravili gromkim aplauzom.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh