Istraživanje Crnogorskog olimpijskog komiteta i kompanije „Blue Coach”

Cilj istraživanja „Veza između crta ličnosti crnogorskih profesionalnih sportista i njihovih sportskih performansi" je da ukaže na crte ličnosti koje kod profesionalnih sportista najviše utiču na njihove performanse na terenu i van njega, kazao je izvršni direktor kompanije Blu kouč, Srđan Vukčević.

Ta kompanija je, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, napravila psihološku procjenu i Hoganovu metodologiju. Hogan Asesment je najveća svjetska firma koja se bavi procjenama ličnosti.

„Lijep je povod da u finalu naše zajedničke akcije sa firmom „Blue couch” kažemo nešto o primjeni najnovijih tehnologija u oblasti sporta, nečemu bez čega savremeni sport ne može. Želim da izrazim zadovoljstvo ukupnim radom na projektu, a o rezultatima će najbolje govoriti oni koji i brinu o rezultatima", u uvodnom izlaganju kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Vukčević je na prezentaciji istraživanja kazao da su sportiste ocjenjivali njihovi treneri, preko niza kriterijuma. „Rezultati tih ocjena su povezivani sa ličnim osobinama sportista, kako bi bili utvrđeni određeni profili ličnosti koji na generalnom nivou imaju veću tendenciju da u kontinuitetu pružaju bolje performanse od ostalih. Pokušali smo da povežemo sportske performanse naših profesionalih sportista koristeću Hoganovu metodologiju", kazao je Vukčević.

On je objasnio da je trener ili selektor ocjenjivao svakog sportistu sa oko 100 kriterijuma. „Trener je ocjenjivao koji su najbolji igrači po tim kriterijumima, onda je istraživački tim Hogana uparivao informacije trenera sa njegovom stvarnom psihološkom procjenom", kazao je Vukčević.

Selektor rukometašica Dragan Adžić, kazao je da će podaci puno značiti i pomoći u selekciji mladih i novih igrača. „Time će se mogućnost greške smanjiti na mnogo manju mjeru. Imamo parametre, ili sportiste, koji su se ostvarili i na osnovu toga ćemo raditi sa mlađima na poboljšanju njihovih karakteristika, ili ponašajnih navika i tražimo promjene", rekao je Adžić.

Selektor vaterpolista Vladimir Gojković istakao je da slična istraživanja nijesu novost u sportu, ali da jesu u Crnoj Gori. „Svi veliki timovi i reprezentacije imaju timove koji prate i analiziraju svoje sportiste tokom sezone. Rade na njima da budu najbolji kad je najpotrebnije. Ta procjena ličnosti nam je najpotrebnija jer je baza mala i greške nijesu dozvoljene. Dobijeni podaci nama će služiti da nađemo rješenje za svakog od njih posebno, kako da ih unaprijedimo i ispravimo nedostatke. Nadam se da ćemo dobiti inpute kako da ih još bolje pripremimo i unaprijedimo", kazao je Gojković.

Direktor COK-a Predrag Marsenić kazao je da vjeruje da će istraživanje doprinijeti da se unaprijede performanse crnogorskih sportista. „Za početak u kolektivnim sportovima, za sada onim najkvalitetnijim. Vjerujem da će sličnih istraživanja biti i u individualnim sportovima i da će uključenje nauke u sport doprinijeti još boljim rezultatima crnogorskih sportista", rekao je Marsenić.

Izvor: MINA

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 
 

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh