Intervju Dušana Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta, obajavljen u sportskom listu “Arena”

1. Kako ocjenjujete rad COK-a od kada ste Vi na njegovom čelu?

Mislim da je COK u ovom periodu zaista postigao mnogo i ostvario značajne rezultate u svojem radu.

Ovaj uspjeh je tim prije veći ako se zna da smo funkcionisali u dosta složenim okolnostima.

Tu prije svega mislim na neriješen državni status ali i na druge probleme. Srećom, sa proglašenjem nezavisnosti Crne Gore jedan dio tih problema je nestao.

COK je nesumnjivo dao značajan doprinos afirmaciji crnogorskog sporta. Realizovali smo niz projekata koji su imali za cilj popularizaciju ideje olimpizma na našim prostorima, ali smo takođe učestvovali i u nekim drugim projektima koji su imali za cilj afirmaciju ne samo našeg sporta, već Crne Gore kao države. Podsjetio bih u tom kontekstu na prezentaciju koju smo organizovali na Olimpijskim igrama u Atini, 2004. godine. Radi se u poslu koji je realizovan u veoma teškim okolnostima, uz minimalna finansijska sredstva, a postigao je zapažen uspjeh.

Takođe, kontinuirano smo pomagali nastupe naših sportista na domaćim i internacionalnim sportskim smotrama.

Sve u svemu, COK, saglasno mogućnostima i u datim okolnostima, uspješno ispunjava svoju misiju, a vjerujem da će u narednom periodu to biti još intenzivnije.

2. Gdje se u ovom trenutku nalazi COK i kada se očekuje prijem u MOK?

Kao što je poznato u javnosti, u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetili smo priznanju od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta. Međutim i pored naših velikih napora i razumijevanja na koje smo nailazili od strane drugih olimpijskih komiteta, to je bilo apsolutno neizvodljivo prije punopravnog članstva naše zemlje u UN, jer tako nalaže Povelja MOK-a.

Sada se ta situacija značano mijenja i mi smo na korak od članstva u MOK-u. Pravno – administrativna procedura je pri kraju i mi se uz pomoć stručnih službi MOK-a pripremamo za priznanje u junu mjesecu, u Gvatemala Sitiju, čime će Crnogorski olimpijski komitet postati punopravan član svjetske olimpijske porodice.

Sa ovim priznanjem Crnogorski olimpijski komitet, odnosno crnogorski sport uopšte, će dobiti novi, snažan impuls za dalji razvoj i sveukupni prosperitet.

3. Da li će COK, kadrovski i materijalno, biti spreman za ulazak u MOK?

Što se tiče naših normativnih akata ona se jednostavno moraju upodobiti sa Poveljom MOK-a kao temeljnim dokumentom ove organizacije. Kao što rekoh na tome se intenzivno radi i taj se posao privodi kraju.

Kad su u pitanju kadrovski potencijali, mi imamo odgovarajuće organe COK-a. Međutim, ono što COK-u nedostaje u ovom trenutku jeste adekvatna stručna služba, koja će se baviti složenim i obimnim administrativno-logističim poslovima. No, vjerujem da ćemo i taj problem uskoro prevazići.

Sa druge strane, novi status našeg sporta, odnosno naših sportista, pred cjelokupno društvo, pred sportske institucije prije svega, ali i pred državu i privredu postavlja nove obaveze.

Naime, svi mi smo ponosni na naše sportiste, svi se veoma radujemo njihovim uspjesima i tužni smo zbog neuspjeha. Ali, treba znati, a to je opšte prihvaćena istina svugdje u svijetu, za uspjeh vrhunskih sportista danas su potrebna velika ulaganja, jer velikih rezultata u savremenom sportu nema bez odgovorajućih finansijskih sredstava. To je, jednostavno, imperativ koji nameće današnjica.

Dakle, moramo shvatiti, svi zajedno, da se na ovom planu mora još mnogo toga uraditi, a sve na dobrobit naših sportista, odnosno sporta u cjelini.

Neophodno je u ovom smislu da Država, sa svoje strane, planski i kontinuirano ulaže u razvoj sporta. Srećom, postoji takva svijest u našoj Državi pa su sredstva za aktivnosti saveza i nastupe vrhunskih sportista, odnosno naših reprezentativaca, planirana za sljedeću godinu višestruko uvećana u odnosu na ovu, što će nesumnjivo značajno uticati na aktivnosti naših sportista.

Ono što bih posebno želio da istaknem u ovom kontekstu jeste da smatram da i crnogorske kompanije moraju prepoznati interes u izgradnji parnerskih odnosa sa sportom, jer kroz takvo partnersvo mogu se ostvariti adekvatni benefiti na obostrano zadovoljstvo.

Činjenica da naši sportisti sada nastupaju na svjetskim sportskim borilištima jednostavno mora biti impuls, poziv za partnertsvo, jer to je najbolji način za promociju jedne zemlje, njene privrede, odnosno određene kompanije, koja ima ozbiljne namjere na tržištu.

4. Kakvi su planovi COK-a za period do Olimpijade u Kini?

Pred nama su svakako velike obaveze u vezi sa nastupom naših sportista u Kini, tim prije što će naši reprezentativci prvi put nastupiti samostalno, kao sportisti Crne Gore. Dakle, radi se o izuzetnoj prilici za predstavljaje i našeg sporta i naše zemlje.

Mi mislimo da postoji potencijal u crnogorskom sportu za nastup u Pekingu i da će naš tim biti brojan. Ali, isto tako moramo biti realni u očekivanjima i ambicijama i svjesni određenih limita i prepreka.

Međutim i sam nastup Crne Gore na Olimpijskim igrama treba shvatiti kao veliki uspjeh i za naš sport i za našu zemlju.

COK će, sa svoje strane, učiniti sve da pomogne pripreme naših sportista kako bi oni što spremniji otišli u Peking.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh