INFOFEST 2017: Informatika u savremenom sportu

Na čitav niz tehnoloških dostignuća, savremeni čovjek se navikao do te mjere da ih više i ne spominje, odnosno ne primjećuje. Gotovo i da ne možemo zamisliti kako smo, do juče, živjeli i radili bez mobilnih telefona, bez elektronske pošte, bez Interneta.

Savremene Olimpijske igre, Svjetsko fudbalsko prvenstvo, američki „Super-bowl“, bilo koji teniski „Grand-prix“.., potpuno bi drugačije izgledali ako bi se isključila elektronska podršku u organizaciji ovih događaja. Činilo bi nam se da smo se vratili u daleku prošlost. Kako bi mjerili pojedinačne rezultate svakog sprintera u trci na 100 m, kada se razlika između njih mjeri u stotinkama sekunde? Ko bi nas i kako „obavijestio“ o učinku tenisera na mreži ili u drugom servisu, odmah po odigranom setu? Kojim postupkom bi se generisali bilteni za medije, samo par sekundi poslije završene trke?

Sport je, dakle, već uveliko domen primjene savremenih tehnologija. Informatika je omogućila slobodan pristup izuzetnim sportskim bazama podataka i statističkim podacima. Na njima su izgrađeni čak i analitički modeli velike upotrebne vrijednosti. Uz to, metodološka znanja i iskustva vrhunskih svjetskih sportskih stručnjaka i instituta postali su lako dostupni. Informatika je doprinijela da sport postane ne samo atraktivan segment ljudskog života, nego i nauka po sebi.

Zbog toga je, treću godinu za redom, na Infofestu 2017, Crnogorski olimpijski komitet organizovao savjetovanje „Informatika u savremenom sportu“.

Učesnici su imali priliku da čuju nekoliko izuzetno zanimljivih izlaganja. O primjeni savremenih tehnologija u ispitivanju morfoloških karakteristika vrhunskih crnogorskih sportista o je govorio mr Ivan Vasiljević. Predavanje obuhvata prikaz aktivnosti u okviru testiranja, koje je sproveo Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u toku 2017. godine. Docent dr Stevo Popović, sa istog Fakulteta, pripremio je rekapitulaciju aktivnosti od osnivanja časopisa Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, jedinog crnogorskog časopisa indeksiranog u dvije najprestižnije naučne baze (Scopus i Web of Science), kao i časopisa Sport Mont koji je na dobrom putu da isto ostvari. Akcenat izlaganja apostrofiran je već u samom nazivu „Od osnivanja do »Web of Science« uz savremene informacione tehnologije“.

Najzad, prof. dr Duško Bjelica i dr. Jovan Gardašević predstavili su godišnju naučnu konferenciju Crnogorske sportske akademije „Transformacioni procesi u sportu i sportska dostignuća“. Akcenat izlaganja je prenosno naznačen u ekstenziji naslova „Od penkala do tastature“, u namjeri da se naglasi tranzicija konferencije saglasno razvoju informacionih tehnologija. U ovom izlaganju najavljena je i naredna konferencija, uz poseban osvrt na specifičnosti koje ovaj događaj nudi.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh