III Redovna skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta

Na današnjoj sjednici Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta usvojene su izmjene i dopune Statuta COK-a, uskladjene sa novim Zakonom o sportu Crne Gore.

Kako je Statutom predvidjeno punopravni članovi COK-a su granski sportski savezi Crne Gore koji su registrovani u skladu sa Zakonom o sportu Crne Gore i koji su učlanjeni u međunarodne sportske federacije koje su nadležne za sportove obuhvaćene programom olimpijskih igara.
Pridruženi članovi COK-a su sportski savezi Crne Gore koji su registorvani u skladu sa Zakonom o sportu Crne Gore a nijesu obuhvaćeni programom olimpijskih igara, a čija je međunarodna federacija priznata od strane MOK-a odnosno opšteg udruženja međunarodnih sportskih federacija (AGFIS).
Novina u Statutu je i što će delegati imati četvorogodišnji mandat, a potpisivaće i izjavu o prihvatanju olimpijskih načela i Statuta COK-a.
Usvojenim izmjenama Statuta predviđeno je da kandidata za predsjednika COK-a predlažu najmanje tri nacionalna  saveza olimpijskih sportova, u pisanoj formi.
Jednoglasno je usvojen izvještaj o aktivnostima COK-a između dvije Skupštine kao i izvještaj o pripremama crnogorskih sportista za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu.
Članovi Skupštine su obaviješteni da je strijelac Nikola Šaranović dobio pozivno pismo za učešće na igrama u Londonu, i na taj način se pridružio Srđanu Mrvaljeviću, Slađani Perunović i Vaterpolo reprezentaciji Crne Gore koji su ranije obezbijedili plasman na Olimpijske igre.
Svim sportistima koji su obezbijedili učešće na olimpijskim igrama Skupština je uputila čestitke na ostvarenim rezultatima i podršku njihovim programima priprema, za nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj manifestaciji.
Pored toga izraženo je očekivanje da će  ženska rukometna reprezentacija izboriti plasman na olimpijske igre kao i još nekoliko sportista u indivdualnim sportovima, uz uvjerenje da će Crnogorska sportska delegacija na igrama u Londonu biti brojnija nego što je to bio slučaj u Pekingu.
Sa Skupštine je upućena  podrška za brz oporavak i uspješan nastavak sportske karijere strijelcu Draganu Mrkajiću, kandidatu za učešće na olimpijskim igrama, koji je nedavno doživio težak saobračajni udes.
 
Skupština je razmatrala i jednoglasno usvojila  završni račun COK-a za 2011.godinu, kao i finansijski  plan za 2012.godinu.
Novim Statutom COK-a, u skladu sa Zakonom o sportu, kao samostalno i nezavisno tijelo, formirana je Arbitraža za rješavanje sporova u sportu.
Arbitraža broji 11 članova i sastavljena od pravnika, sportista i sportskih radnika. Za članove Arbitraže izabrani su Vesna Medenica, Branislav Radulović, Vesna Simović, Vanja Mugoša, Vlado Vuković, Aleksandar Đurišić, Mladen Ivanović, Ljubiša Mišković, Radomir Nastić, Veljko Uskoković i Vlado Šćepanović.
Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da je cilj formiranja Arbitraže da sporovi koji nastaju u sportu budu u sportskim institucijama i riješeni.
U punopravno članstvo Crnogorskog olimpijskog komiteta jednoglasno je primljen Streličarski savez Crne Gore.
Zahtjev Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova (CGSAMSK) za prijem u COK,odlukom Skupštine,  upućen je na arbitražu sa preporukom da se ovaj zahtjev riješi u najkraćem roku.
Odluku koju po ovom pitanju donese Arbitraža, na osnovu ovlašćenja Skupštine, verifikovaće Izvršni odbor COK-a.
Skupštini COK-a je, od ukupno 65 predstavnika nacionalnih sportskih saveza prisustvovalo 45 delegata.
 

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh