III Redovna skupština COK-a

Prije početka rada, članovi Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta uputili su čestitke jedriličaru Milivoju Dukiću, prvom crnogorskom sportisti koji je ostvario normu za učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Na današnjoj sjednici Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodne skupštine, izvještaj o aktivnostima COK-a između dvije skupštine, finansijski izvještaj za 2014. i finansijski plan za 2015. godinu, izvještaj o pripremama za učešće na Olimpijskim igrama u Riu 2016 i izvještaji o učešću na Igrama malih zemalje Evrope “Island 2015” i Evropskim igrama “Baku 2015”.

Što se tiče finansijskog izvještaja, konstatovano je da su prihodi i rashodi u prošloj godini iznosili 878.937,19 hiljada EUR, dok je finansijskim planom za 2015. godinu, predviđen budžet od 970 hiljada EUR.

Predsjednik Simonović je izrazio čuđenje slabim interesovanjem za ulaganje u sport, prije svega velikih nacionalnih ali i privatnih kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu, ističući da je sport svuda prepoznat kao najbolja reklama za neku firmu. Međutim, on vjeruje da će i uspješna preduzeća, u susret Olimpijskim igrama, prepoznati značaj njihove podrške Crnogorskom olimpijskom komitetu i uopšte crnogorskom sportu.

Na Skupštini je predstavljena kandidatura za organizaciju Igara malih zemalja Evrope, koje će u Crnoj Gori biti održane 2019. godine.Kako je naglasio Predsjednik COK-a, Crne Gora je zaslužila organizaciju jedne ovakve ozbiljne multisportske manifestacije, na kojoj učestvuje oko 900 sportista i skoro još toliko službenih lica (trenera, doktora, fizioterapeuta, sudija…). Projekat organizacije ove manifestacije je, saglasno Zakonu o sportu, dobio podršku Vlade Crne Gore, koja je i opredijelila određena sredstva za tu namjenu. U svakom slučaju, COK očekuje jedan izuzetno ozbiljan i veoma zahtjevan organizacioni posao i očekujemo podršku i saradnju svih nacionalnih sportskih saveza, prije svega onih čiji će sportovi biti na programu Igara malih zemalja Evrope 2019.godine.

U vezi sa pripremama za učešće crnogorskih sportista na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, predsjednik COK-a Dušan Simonović je naveo da je do sada urađen značajan dio posla, ali da nas očekuje još puno posla i da spremni očekujemo naredne obaveze. Predsjednik je izrazio uvjerenje da će Crna Gora na Igrama u Rio de Žaneiru imati brojnu delegaciju, približnu onoj koja nas je predstavljala na Igrama u Londonu 2012. i da očekuje učešće više od 30 sportista, što bi predstavljalo izvanredan broj učesnika na najvećoj sportskoj smotri na svijetu za državu koja ima manje od million stanovnika.

Boro Mračević (vaterpolo i plivački savez) je podržao učešće crnogorskih sportista na velikim takmičenjima, ali izrazio želju da se revidira broj sportista i da na takmičenja putuju samo oni koji konkurišu za medalju ili čiji je plasman od velikog značaja, i predložio da raspodjela sredstava savezima bude urađena na način da se više vrednuje kvalitet, a ne kvantitet.

Nikola Raković (tekvondo savez) predložio je sastanak čelnika COK-a, Uprave za mlade i sport i saveza na temu finansiranja crnogorskog sporta.

Usvojeni su izvještaji o učešću crnogorskih sportista sa Igara malih zemalja na Islandu i Evropskim igrama u Bakuu, a izraženo je posebno zadovoljstvo osvajanjem prve medalje na premijernim Evropskim igrama, koju je osvojila karatistkinja Marina Raković.

U svečanom dijelu sjednice, na osmu godišnjicu od prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta u Međunarodni olimpijski komitet, predsjednik Dušan Simonović i potpredsjednik Andrija Popović uručili su plaketu predsjedniku džudo kluba Akademik, Draganu Pejanoviću, povodom jubileja 50 godina od osnivanja ovog kluba.

Dugogodišnjem generalnom sekretaru Šahovskog saveza Crne Gore i doskorašnjem delegatu ovog saveza u skupštini COK-a Marku Markoviću, uručena je zahvalnica za uspješnu saradnju. Njega će u Skupštini COK-a zamijeniti Dušanka Jovićević.

Članove Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta je pozdravio v.d. direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović i predsjednik nacionalnog Savjeta za sport Dragan Drobnjak, a kao gosti, skupštini COK-a su prisustvovali predsjednik Crnogorske sportske akademije Duško Bjelica i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića Stevo Popović.


Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh