II Redovna (i svečana) skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta

Crnogorski olimpijski komitet danas slavi svoj dan, u znak sjećanja na 7. jul 2007. godine kada je, u Gvatemala sitiju, postao punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović je naglasio da je prijem u MOK predstavljao priznanje naporima koje su sportisti godinama ulagali na afirmaciji slike koju je svekolika međunarodna javnost imala o Crnoj Gori.

"Prijem je priznanje naporima koji su uloženi na sprovođenju referendumskog procesa i njegovoj pravičnosti i transparentnosti. Crnogorski olimpijski komitet je godinama ranije strpljivo pripremao taj momenat dočekavši referendum o nezavisnosti potpuno spreman za taj važan međunarodni ispit. Prijem je otvorio put za mnogobrojne i divne trenutke koje su nam podarili crnogorski sportisti", rekao je Simonović.

On je podsjetio da se crnogorska zastava od prijema vijorila na Ljetnjim i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i Vankuveru, Mediteranskim igrama u Peskari, Olimpijskim igrama mladih u Singapuru, Igrama malih zemalja Evrope u Lihtenštajnu, na brojnim regionalnim, balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima i turnirima.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je danas na svečanoj sjednici Skupštine COK-a da se nada da će uz podršku Vlade i nekih lokalnih zajednica formirati Međunarodni omladinski olimpijski centar, koji bi služio pripremama mladih i perspektivnih sportista.

"Ne sumnjamo da će sve to predstavljati veliki korak ka novim priznanjima i medaljama, uspjesima i daljoj afirmaciji naše zemlje, njene kulture, uloge u regionu, doprinosa globalnom procesu razumijevanja i mirovnim naporima, što je konkretno i misija Olimpijskog pokreta kao najveće globalne ideje", kazao je Simonović.

On se nada da će Crna Gora dobiti i Kuću sporta, ali i muzej i biblioteku posvećenu crnogorskom sportu i njegovim protagonistima kroz istoriju.

Crnogorski olimpijski komitet je, u znak zahvalnosti za pomoć, priznanja i zahvalnice dodijelio Vladi Crne Gore, ambasadama Kine i Italije, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, Nacionalnoj turističkoj organizaciji, Investiciono-razvojnom fondu.

Priznanja su dobili i Generalni sponzor Crnogorskog olimpijskog komiteta – kompanija Telenor, Oficijelni partner COK-a – kompanija Efel motors-Toyota, Luka Bar, Montenegro erlajnz, Tehnički sponsor – kompanija Legea i medijski sponzor Radio i televizija Crne Gore.

Skupština Crnogorskog olimpijskog komiteta usvojila je danas finansijski izvještaj za 2010. godinu kao i finansijski plan za 2011. godinu.

COK će u 2011. godini najviše sredstava izdvojiti za međunarodne aktivnosti i pomoć sportskim asocijacijama, za funkcionisanje COK-a kao i za ugovorene obaveze. Predviđena su sredstva za rad organa i tijela COK.

Predsjednik Dušan Simonović smatra da je budžet Crnogorskog olimpijskog komiteta mali, ali da je COK primoran da se sa njima zadovolji. "Bilo bi bolje da je više, COK pokazao da zaslužuje više, ali je dobro i ovo sa čime raspolažemo", rekao je Simonović.

Predsjednik Streljačkog saveza Dragan Samardžić smatra da Crnogorski olimpijski komitet mora biti krovna sportska institucija. On je naglasio da COK mora direktno uticati na raspodjelu sredstava od igara na sreću, kako bi ta sredstva došla direktno u ruke ključnih sportskih organizacija.

Za novog člana Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta izabran je Vladimir Kavarić iz Košarkaškog saveza Crne Gore, umjesto Igora Lukšića koji je u međuvremenu izabran na mjesto predsjednika Vlade Crne Gore.

Zaključak sa Skupštine COK-a je da Nacionalni olimpijski komitet mora biti pozicioniran kao krovna sportska asocijacija.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima COK-a u periodu između dvije Skupštine, koji je publikovan i dostavljen delegatima.

Skupština je uputila podršku skijašu Bojanu Kosiću, kao i čestitke crnogorskim sportistima na ostvarenim uspjesima.

Naglašeno je da će se, nakon donošenja Zakona o sportu, pristupiti izmjenama i dopunama Statuta COK-a i u tom smislu su predložene smjernice kojima će se Izvršni odbor COK-a rukovoditi prilikom pripremanja prijedloga novog teksta Statuta COK-a.

Skupština je minutom ćutanja odala počast tragično preminulom košarkaškom reprezentativcu Ljubomiru Jovanoviću.

U radu Skupštine učestvovalo je 48 od ukupno 61 delegata

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh