I male evropske države čekaju Crnu Goru

SIMONOVIĆ: Veoma smo zainteresovani za učešće na Igrama malih evropskih država. Ali, to će biti moguće kada naš Olimpijski komitet bude primljen u MOK

I male evropske države čekaju Crnu Goru

Od 4. do 9. juna, u Monaku će se održati XII Igre malih evropskih država.

Crna Gora će učestvovati na narednima, koje će biti 2009. godine.

"Mi smo veoma zainteresovani za učešće na Igrama malih evropskih država. Na žalost, ove godine to nije bilo moguće. Jer, održaće se prije Generalne skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta u Gvatemala Sitiju, početkom jula, kada očekujemo i zvanični prijem COK-a uMOK", kaže za naš list Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Ovo takmičenje, pod patronatom Evropskog olimpijskog komiteta, ustanovljeno je 1985. godine, na predlog Olimpijskog komiteta Malte. Iste godine, u SanMarinu, bilo je i njihovo prvo izdanje.

Na ovom međunarodnom evropskom takmičenju ("Games of the Small States of Europe", GSSE) učestvuju evropske države koje imaju manje od milion stanovnika: Andora, Kipar, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako i San Marino.

                         
Predsjednik COK-a: Dušan Simonović                    Predsjednik OK Monaka: Albert od Monaka

Ostrva Faro (grupa ostrva između Norveškog mora i Sjevernog atlantskog okeana) traže priznanje od MOK-a za svoj olimpijski komitet, kako bi učestvovala na ovim Igrama. (FIFA ih je priznala za njena takmičenja u fudbalu.)

Sportisti se na ovim Igrama takmiče u 12 sportova: atletici, košarci, gimnastici, džudou, streljaštvu, plivačkimsportovima, stonomtenisu, baulingu (slično boćanju), tenisu, odbojci na plaži i odbojci. Ranije su bili uključeni i biciklizam, boćanje i skuoš.

Ovogodišnje Igre malih evropskih država otvoriće princ Albert od Monaka, koji je predsjednik Olimpijskog komiteta Monaka, a istovremeno i član MOK-a.

I šef crnogorske Olimpijske misije Boro Mračević, poznati sportski radnik, koji je godinama bio angažovan u Plivačkom i vaterpolo savezu, smatra da su ove Igre veoma zanimljive za Crnu Goru i da bi ona na njima mogla pobrati puno uspjeha. "Svako međunarodno takmičenje, za naše sportiste ima veliki značaj. Na njima se kale budući olimpijci i takmičari za evropska u svjetska rvenstva".Mračević će sa Đorđijem Kustudićem, generalnim sekretarom COK-a, od 24. do 26. maja boraviti u Rigi (Litvanija), kako bi pratio 28. seminar za šefove olimpijskih misija i generalne sekretare nacionalnih olimpijskih komiteta. Poziv da i crnogorski predstavnici učestvuju na ovom skupu, dovoljno govori o tome da je COK već priznat u olimpijskim međunaronim tijelima.

"U Beogradu će se, kao što je poznato, od 22. do 27. jula ove godine održati IX Festival mladih, koji je takođe pod patronatom Evropskog olimpijskog komiteta.

Nije isključeno da crnogorski mladi sportisti učestvuju na njemu. Očekujemo poziv od organizatora", kaže Simonović.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh