Godinu dana do početka Evropskih igara „Baku 2015”

Prigodnom manifestacijom na Bulevaru glavnog Azerbejdžanskog grada, kao i vatrometom u ponoć između 11. i 12.juna, otpočelo je odbrojavanje – godinu dana do početka istorije Evropskih igara.

Azerbejdžan je počastvovan što će ugostiti Evropske igre. Tokom proslave ''Godinu dana do Igara'' u čitavom gradu se osjeća svečana atmosfera. Evropske igre će imati dugoročni pozitivan uticaj na našu zemlju, a naročito na mlade. Radujemo se što ćemo ugostiti posjetioce iz svih dijelova Evrope koji će uživati u vrhunskom sportu i veličanstvenom gradu. rekao je Azad Rahimov, azerbejdžanski ministar za mlade i sport i šef Izvršnog odbora Baku 2015.

Predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta Patrik Hiki je istakao da organizacija teče po planu:  Savršen je trenutak da se osvrnemo na zajednička dostignuća i rezultate EOK-a i Organizacionog komiteta Evropskih igara Baku 2015. U poslednje dvije godine, brzina kojom je napredovao razvoj u Baku-u je zadivljujuća. Uvjeren sam da će Evropske igre Baku 2015. pod nadzorom ministra Rahimova, biti inovativan i impresivan skup vrhunskih sportista Evrope.

Prve Evropske olimpijske igre održaće se u Bakuu od 12. do 28. juna 2015.godine, a preko 6.000 sportista iz 49 evropskih zemalja takmičiće se u 19 sportova (vodeni sportovi, streličarstvo, atletika, badminton, košarka 3×3, fudbal na pijesku, boks, kajak, biciklizam, mačevanje, gimnastika, džudo, karate, streljaštvo, stoni tenis, tekvondo, triatlon, odbojka i rvanje) sa 29 disciplina- od toga 24 olimpijske i 5 ne-olimpijskih.

Iako se na programu neće naći sve olimpijske discipline, na Evropskim igrama naredne godine učestvovaće samo takmičari koji prođu kvalifikacije, pa će prisustvo najboljih evropskih sportista svakako obezbijediti visok kvalitet takmičenja.  Prvi učesnici Evropskih igara biće poznati već krajem juna 2014., nakon održavanja Evropskih atletskih timskih šampionata 2. i 3. Lige, dok će poslednji kvalifikaciona mjesta izboriti bokseri, nakon završetka Evropskog prvenstva u boksu 25.aprila 2015.godine.

MNE

EI Baku 2015. obezbjeđuju mogućnost takmičarima u 9 sportova da se direktno ili indirektno kvalifikuju za Olimpijske igre: streličarstvo, tekvondo, biciklizam i odbojka na pijesku obezbjeđuju bodove za Rio, atletika i plivanje- kvalifikacione standarde, dok će osvojena prva mjesta u stonom tenisu, triatlonu i streljaštvu sportistima osigurati direktan plasman na OI Rio 2016.

Novina u odnosu na sve druge Igre je planirano selo za smještaj novinara koji će pratiti Evropske igre u Bakuu. Nalazi se u neposrednoj blizini Sportskog sela i imaće 4 bloka sa oko 1.400 soba.

Zvanična TV kuća (broadcaster) prvih Evropskih igara je IBC (International Sports Broadcasting), koja će obezbijediti minimum 1.200 sati prenosa i ugovarati teritorijalna prava sa evropskim i svjetskim medijskim operaterima. Oko milon ulaznica za takmičenja prodavaće  se od aprila 2015.godine preko interneta i kasnije na blagajnama, a Igrama će svoj doprinos dati oko 10.000 volontera.

Predstavnici 49 Nacionalnih olimpijskih komiteta boravili su od 10.do 13.juna u Bakuu na Seminaru šefova misija, kako bi se upoznali sa procedurama i predstojećim aktivnostima, te obišli impresivno Sportsko selo i borilišta.

Na gala večeri u prisustvu visokih državnih zvaničnika Azerbejdžana, predjsednik EOK-a Patrik Hiki je predstavnicima svih Nacionalnih olimpijskih komiteta uručio zvanične pozive za učešće na Prvim Evropskim igrama Baku 2015.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh