Godina za pamćenje pred godinom za potvrđivanje

COK uručio pehare najboljima u 2007. "Protekla godina je prva u kojoj su naši sportisti nastupili pod bojama svoje zemlje", istakao Dušan Simonović, predsjednik COK-a

Godina za pamćenje pred godinom za potvrđivanje

Crnogorski olimpijski komitet je 27. decembra, u hotelu "Splendid" u Bečićima dodijelio pehare najboljim mladim sportistima Crne Gore za 2007. godinu.

Posebno priznanje "Sportski podvig 2007. godine", COK je dodijelio vaterpolo reprezentaciji Crne Gore. Pehar je u ime svojih drugova i trenera, primio kapiten, Veljko Uskoković.

Za najuspješniju žensku ekipu Crnogorski olimpijski komitet je izabrao Ženski rukometni klub "Budućnost T-mobile" iz Podgorice, šampiona i pobjednika Kupa Crne Gore. Pehar je primila Maja Bulatović, sportski direktor kluba.

Najuspješnija mlada sportistkinja je 16-godišnja atletičarka Jovana Kljajević, članica Atletskog kluba "Jedinstvo" iz Bijelog Polja, rekorderka Crne Gore na 200 i 400 m i u juniorskoj i u seniorskoj kategoriji.

Aleksandar Radović, crnogorski vaterpolo reprezentativac, član Plivačkog i vaterpolo kljuba "Jadran" iz Herceg Novog dobio je pehar kao najbolji mladi sportista u protekloj godini.
Pehare je uručio Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Izvršni odbor Crnogorskog olimpijskog komiteta, po čijem su predlogu izabrani najbolji mladi sportisti i klubovi, odlučio je i da pohvali nekoliko izvanrednih crnogorskih mladih sportista. Izbor je pao na plivačicu Marinu Kuč, reprezentativku Crne Gore u plivanju, koja je prvi crnogorski sportista sa ostvarenom normom za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu, Slađanu Kršikapu, Stevana Jovetića i ženski kata tim podgoričkog Karate kluba "Budućnost".

Kršikapa je mlada karatistkinja u KK "Gorštak" iz Kolašina. Ona se okitila mnogim medaljma, od kojih je najznačajnije srebro na SP za kadete i juniore. Jovetić je već afirmisani fudbaler, član fudbalske reprezentacije Crne Gore, igrač beogradskog FK "Partizan".

Predsjednik Simonović je u svom obraćanju nagrađenim sportistima i svim prisutnima, podsjetio na 2007, godinu na izmaku koja je, kako je kazao, po mnogo čemu značajna za crnogorski sport.
Prije svega, kako je kazao, značajna je po tome što je bila prva u kojoj su naši sportisti nastupali pod bojama svoje zemlje.

"Znamo da je to impliciralo brojne i velike obaveze, veći stepen angažovanosti svih nas, ali svakako i donijelo ponos i dostojanstvo nastupa za svoju zemlju. U vezi sa tim, u ovom trenutku, može se konstatovati da su naši sportisti i sportski radnici spremno odgovorili ovom izazovu i već u ovoj, prvoj godini na svjetskim sportskim borilištima, ostvarili zapažene rezultate na kojima nam mogu pozavidjeti i mogo veće sportske sile", kazao je predsjednik COK-a. On je dodao da je Crnogorski olimpijski komitet, iako od ranije spreman za ovaj trenutak, dočekao ovaj period potpuno pripremljen. Podsjetio je da je COK u 2007. godini učinio mnogo na planu afirmacije i razvoja sporta, kao i na planu pomaganja sportista da se na adekvatan način pripreme za ono što nas čeka u godini pred nama, a to su Olimpijske igre.

"Dakle, Crnogorski olimpijski komitet u ovoj godini je, prije svega, konsolidovao svoje funkcionisanje u smislu obezbjeđivanja stabilnih izvora finansiranja, uspostavio sopstvenu funkcionalnu infrastrukturu, adekvatnu internu organizaciju i radio na planu jačanja sopstvenog korporativnog identiteta, a sve sa ciljem obavljanja svoje osnovne misije koju mu nalaže članstvo u MOK-u", kazao je Dušan Simonović.

On je u svom obraćanju podsjetio i na dobru saradnju COK-a sa državom, kao i sa nekoliko velikih kompanija. U tom kontekstu, posebno je istakao da je COK upravo u decembru potpisao dva važna ugovora – sa Crnogorskim Telekomom o zlatnom sponzorstvu i, dan prije ceremonije u Bečićima, sa "Prvom bankom Crne Gore", Ugovor o generalnom sponzorstvu.

"Ovi ugovori, zapravo novouspostavljeni partnerski odnosi sa ovako velikim kompanijama, najbolji su dokaz ugleda koji Crnogorski olimpijski komitet uživa i značaja koji ima za ukupni crnogorski sport. I neke druge velike kompanije su prepoznale prestižnost i korisnost uspostavljanja saradnje sa nama i nadamo se da ćemo u narednom periodu sa njima konstituisati kvalitetne partnerske odnose, koji će biti obostrano korisni."

Osvrćući se na članstvo COK-a u MOK-u, ostvareno u julu ove godine, Simonović je kazao da se uskladilo funkcionisanje COK-a i cjelokupnog olimpijskog sporta sa principima koje nalaže članstvo u najvećoj sportskoj asocijaciji na svijetu. COK je, iako mlad po stažu, prepoznat kao jedna dobra organizaciona cjelina, koja već uživa određeni ugled u međunarodnim sportskim krugovima.
"Pored obavljanja naše osnovne misije, dakle, širenja olimpizma na našim prostorima, posebnu pažnju u ovoj godini posvetili smo uspostavljanju kvalitetne međunarodne saradnje. Ovdje, prije svega, mislim na produbljivanje već ranije započete komunikacije sa olimpijskim komitetima iz regiona, ali i sa drugim komitetima i relevantnim sportskim institucijama iz Evrope i svijeta," rekao je predsjednik COK-a.

Jedan segment svoga govora Simonović je posvetio pripremama za Olimpijske igre u Pekingu 2008. jer je COK, kako je kazao, u ovoj godini najviše bio skoncentrisan upravo na kvalitetne pripreme naših sportista za učešće na OI.

"Ovo je prvi nastup Crne Gore na Olimpijskim igrama, pa ova činjenica sve nas koji smo vezani za sport obavezuje na maksimalnu pozornost i maksimalnu predanost pripremama za odlazak na ovu najveću svjetsku sportsku organizaciju. Mislim da je Crnogorski olimpijski komitet sa svoje strane, saglasno svojoj misiji i mogućnostima koje ima, pružio adekvatnu logistiku našim sportistima i vjerujem da će oni koji su stekli potrebne norme spremni otići za Peking i da od njih svakako možemo očekivati određene rezultate."

Simonović je u ime COK-a za pripremni period za Igre obećao svu pomoć gdje god se za to uoči potreba. On je izrazio uvjerenje da ćemo ponosno gledati naše sportiste u Pekingu, bez obzira što mnogo toga zavisi i od sportske sreće.

"Ja vjerujem u hrabra srca naših sportista, u njihov viteški crnogorski duh i zato znam da ćemo ponosno gledati naše momke i djevojke, crnogorsku zastavu i slušati crnogorsku himnu i na ovoj, najvećoj, ali i na svim ostalim velikim sportskim priredbama."

Simonović je zaključio riječima: "Spremno dočekujemo olimpijsku godinu koja je pred nama, ponosni na sve ovogodišnje rezultate naših sportista, kako onih iz olimpijskih, tako i onih iz neolimpijskih sportova i vjerujem da će crnogorski sportisti u godini koja slijedi dostojno reprezentovati svoju zemlju na svim takmičenjima i da ćemo kao i do sada biti ponosni na njih."

U ime nagrađenih zahvalio se Srđan Kovačavić, predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore. On se zahvalio na priznajima Crnogorskog olimpijskog komiteta i poželio da Crna Gora iduće godine dobije i neku olimpijsku medalju.

Na ceremoniji je najavljeno da će od 2008. resorno ministarstvo, Udruženje sportskih novinara Crne Gore i COK zajedno birati najbolje sportiste Crne Gore.

Svečanosti u "Splendidu" prisustvovalo je mnoštvo zvanica, mahom sportskih poslenika. Na ceremoniji su bili i Đorđije Kustudić, generalni sekretar COK-a, Miodrag Ivanović, šef Crnogorske olimpijske misije, te više članova Predsjedništva i Izvršnog odbora COK-a. Svečanost su uveličali i Dragan Drobnjak, pomoćnik za sport u crnogorskom Ministarstvu kulture, medija i sporta, te Dušan Bjelica, predsjednik Crnogorske sportske akademije.

Nakon dodjele pehara, za sve prisutne je pripremljen prigodan koktel.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh