Forum Međunarodnog olimpijskog komiteta u Helsinkiju

Finski olimpijski komitet je od 18. do 20. novembra 2019. godine domaćin Foruma u Helsinkiju, koji se održava pod pokroviteljstvom MOK-a, a čiji je cilj promocija rodne ravnopravnosti i povećanja broja žena na rukovodećim pozicijama, kao i dobrog upravljanja i odgovornosti u rukovođenju sportskim institucijama.

Forumu prisustvuju brojni evropski sportski čelnici, uključujući predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta Janeza Kocijančića.

Istovremeno, ovo okupljanje predstavlja završetak obuke za 30 mladih evropskih sportskih profesionalaca, koji su tokom prošle godine učestvovali u programu „Novi lideri (New Leaders)”, organizovanog zajedničkim naporima MOK-a i EOK-a i sprovedenog od strane Finskog olimpijskog komiteta. U sklopu programa, polaznici, od kojih su mnogi bivši sportisti, uz mentorstvo iskusnih kolega, osmislili su konkretne akcione planove na nivou različitih sportskih organizacija, nastojeći da implementiraju preporuke Agende 2020 MOK-a za rodnu ravnopravnost.

Kako je naglasio predsjednik MOK-a Tomas Bah, na terenima se vidi najveći napredak u ovoj oblasti – takmičarski program na Olimpijskim igrama je izmijenjen tako da je znatno povećano učešće takmičarki, dok je na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu krajem 2018. godine prvi put postignut rodni balans od 50-50%. Takođe, znatno je povećano učešće žena u komisijama MOK-a, a trenutno i 35% članova MOK-a pripada ženskoj populaciji. Ostaje da nacionalni olimpijski komiteti, sportske federacije i ostali subjekti iz olimpijske porodice slijede date preporuke, a program mladih lidera je jedan od načina da se zacrtani ciljevi i ostvare.

Kroz interaktivan pristup, panel diskusije i radionice, sadašnje i buduće generacije sportskih rukovodilaca imale su tokom Foruma priliku da iz raznih uglova sagledaju i razmotre rješenja za različite sportske i društvene izazove, a teme za razgovor su prezentovane od strane eminentnih eksperata, sportskih radnika i bivših sportista.

Ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta, Forumu su prisustvovali predsjednik Dušan Simonović i Zagorka Božović, savjetnica za međunarodnu saradnju.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh