Duh olimpizma u doba sankcija

Prije 12 godina na Durmitoru održani Dani zimskog olimpijskog sporta
Duh olimpizma u doba sankcija

Prije 12 godina, krajem februara 1995. Crna Gora je organizovala Dane zimskog olimpijskog sporta. Četiri dana na bijelim padinama Žabljaka nadmetali su se predstavnici Italije, Grčke, Poljske i tadašnje SR Jugoslavije. Ambiciozno zamišljena, ova manifestacija je dobro realizovana uprkos vremenskim neprilikama i nedolasku nekih pozvanih reprezentacija. Bilo je to vrijeme sankcija i izolacije SRJ. Duh olimpizma nije mogla zamrznuti oštra žabljačka zima. Savin kuk i ostale durmitorske staze uspješno su savladavali mladi takmičari u alpskim i nordijskim isiciplinama.

Tada, prije 12 godina, Crna Gora je sama organizovala ovu manifestaciju i imala na njoj svoju reprezentaciju. Iako pod jednomdržavnom "kapom", Srbija i Crna Gora imale su zasebne
reprezentacije, plus jednu zajedničku. Konkurenti su bili Italijani, Grci i Poljaci. I to je bilo dovoljno zameđunarodnu kategorizaciju ovemanifestacije. Očekivao se i dolazak tadašnjeg čelnika MOK -a Huana Antonia Samarana, ali je on tih dana u Beogradu imao važnih obaveza.

Četvorodnevna žabljačka "olimpijska idila" svima je ostala u sjećanju. Naravno, i tadašnjim čelnicima Olimpijskog komiteta Crne Gore, predsjedniku Boru Vučiniću i sekretaru Božidaru Vuksanoviću, kao i direktorumanifestacije, Branku Jovanoviću. Generalni sponzor manifestacije bila je "Montenegrobanka".

"Prave" Olimpijske igre, zimske i ljetnje, za Crnu Goru su, napokon, realnost. Naravno, za učešće naših sportista na njima. Ipak, zapisano ostaje da je 1995. godine Crna Gora organizovala Dane zimskog olimpijskog sporta, pokazujući i na taj način želju da bude član ukupne olimpijske porodice. Danas, 12 godina kasnije, naš nacionalni olimpijski komitet je na pragu prijema u punopravno članstvo MOK-a.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh