Dobar prijem u Rigi

Đorđije Kustudić, generalni sekretar COK-a, na seminaru generalnih sekretara i šefova olimpijskih misija nacionalnih evropskih olimpijskih komiteta imao niz značajnih susreta

Dobar prijem u Rigi

Na seminaru generalnih sekretara i šefova olimpijskih misija nacionalnih evropskih olimpijskih komiteta, koji je ove godine održan u Rigi, 25. i 26. maja, COK je po prvi put imao svog predstavnika, generalnog sekretara Đorđija Kustudića. On je u glavnom gradu Letonije bio u svojstvu posmatrača, jer COK još nije u zvaničnom članstvu Međunarodnog olimpijskog komiteta. Kada, kao 204. nacionalni olimpijski komitet to postane, početkom jula u Gvatemala Sitiju, postaće i 49. član Evropskog olimpijskog komiteta.

Kustudić se u Rigi sastao sa predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta, Ircem Patrikom
Hikijemi sa generalnim sekretarom ove organizacije, Italijanom Rafaeleom Panjocijem, koji su izrazili svoje zadovoljstvo zbog skorog prijema COK-a u olimpijsku porodicu.


Kustudić (lijevo) sa predsjednikom EOK-a, Patrikom Hikijem

Kustudić je razgovarao i sa Pere Miroom, direktorom Olimpijske solidarnosti, sa kojim se dogovorio o sastanku u Lozani, u drugoj polovini avgusta ove godine. Kako je sastanak zakazan za period nakon zvaničnog prijema COK-a u Međunarodni olimpijski komitet, na njemu će biti riječi o konkretnom strateškom pravcu djelovanja Crnogorskog olimpijskog komiteta. Olimpijska solidarnost, naime, glavni je izvor finansiranja većine nacionalnih olimpijskih komiteta, tako da je i u COK-u vide kao jednu od osnova razvoja crnogorskog sporta.

Gu Rouru, regionalna koordinatorka za odnose sa Evropom pri Organizacionom komitetu Igara u Pekingu (BOCOG) obećala je, tokom razgovora sa Kustudićem, krajnje blagonaklon stav prema budućem novom članu MOK-a. Takav stav, rekla je, treba očekivati prije svega kroz svesrdnu pomoć organizatora pri nalaženju pogodnog prostora za crnogorsku olimpijsku kuću. Nacionalne olimpijske kuće su tokom Olimpijskih igara mjesta na kojima se promoviše sopstvena zemlja, ne samo na sportskom, već i na turističkom, privrednom i kulturnom planu.

Naredni seminar biće održan u Loretu (Italija), u maju iduće godine, dok je za kraj avgusta ove
godine, u Pekingu, planiran sastanak šefova svih svjetskih nacionalnih olimpijskih misija.

 

G. B.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh