Danas završava EYOF

Nismo se ni mogli nadati nečem značajnijem sa samo mjesec dana priprema. Ali, nastup mladih crnogorskih sportista je ipak i „snimak“ situacije u crnogorskim pojedinačnim sportovima

Danas završava EYOF

Danas se u Beogradu, svečanom ceremonijom zatvaranja, okončava EYOF, Evropski olimpijski festival mladih. Ovog, petog i posljednjeg dana takmičenja, održavaju se finalna takmičenja iz 10 od ovdje zastupljenih 11 sportova. Samo su biciklisti juče okončali svoj nastup.

Što se crnogorskih predstavnika tiče – učinkom, se na žalost, ne možemo pohvaliti. Džudista Suad Šabanović (do 73 kg) poražen je juče od predstavnika Turske, Tanju Sorlija, aktuelnog prvaka Evrope. Naša bacačica koplja, Slavica Leković, bila je 21. Juče se takmičila i plivačica Katarina Đurđević na 100 m prsno.
Danas će još nastupiti još džudista Damir Maršić (kategorija do 90 kg) i plivačica Milica Marković (200 m mješovito).

Očigledno je da se nismo ni mogli nadati nečem značajnijem sa samo mjesec dana priprema. Ali, iako je opravdanje prilično ubjedljivo, nastup mladih crnogorskih sportista je ipak i „snimak“ situacije u crnogorskim pojedinačnim sportovima.

U Beogradu su i predsjednik i generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović i Đorđije Kustudić. Juče su njih dvojica bili počastvovani time što su određeni da dodijele medalje u nekim disciplinama.

Inače, među 1.200 volontera koliko ih pomaže za vrijeme održavanja EYOF-a, najviše je studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Univerziteta „Braća Karić”.

Svi dobrovoljci prošli su odgovarajuću obuku zavisno od toga da li će pomagati na samim borilištima, u Olimpijskom selu, pres centru ili u protokolu.

Ljubaznost pomoćnog osoblja, sigurno je jedna od jačih strana ovog festivala.

Inače, u Studenjaku je izuzetno živo. Poslije večere, postaje sve življe.

Zabavni programi održavaju se pod nazivom „Belgrejd fan“.

Mladi olimpijci mogu da se zabave uz koncerte rok muzike, tamburaša, trubačkih orkestara i di-džejeva.

Na trgu je postavljeno nekoliko šatora, među kojima i dva „umjetnička“. U jednom profesionalni šminkeri uljepšavaju zainteresovane, a slikari rade portrete olimpijaca.

Oni koji se ne domognu medalje na borilištima, mogu u posebnoj kreativnoj radionici da naprave odličje kakvo žele i dodijele ga kome žele. U drugom šatoru organizovana je škola plesa i pantomime (pantomimičari upravo izvode program ispred pres centra.)

Rog na Ušću

Juče popodne, na Ušću je organizovana akcija sadnje Parka mira – po jedan sportista od svih prisutnih nacija na EYOF-u (ukupno 48, jer nema predstavnika Monaka), zasadio je sadnicu platana. Crnu Goru predstavljala je atletičarka iz Bijelog Polja, Jovana Kljajević. Dva autobusa sa sportistima i njihovim pratiocima krenula su ispred Olimpijskog sela do mjesta na Ušću gdje su ih čekala već zasađena stabla sa oznakom zemlje pored. Cijela ceremonija trajala je oko pola sata, a njen vrhunac bio je prolazak Žaka Roga, predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, stazom uz koju su posađena stabla. Kada je prošao pored nas, uočivši da ga fotografišemo, mahnuo nam je u znak pozdrava.

Naš put do Ušća i nazad obilježilo je veselo druženje sa predstavnicima San Marina koji su ovdje došli sa troje sportista. Kada smo im u šali rekli da ćemo se sigurno u budućnosti srijetati na takmičenjima Asocijacije malih evropskih država, i da ćemo tamo sigurno biti favoriti u nekim sportovima, mali atletičar je samo promrmljao: „Uf, to nije dobro.“

G.B.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh