Dan sporta u funkciji razvoja i mira

Prvi Međunarodni dan sporta u funkciji razvoja i mira juče je obilježen tribinom „Sport u funkciji razvoja i mira“ u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, u uvodnom izlaganju podsjetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. avgusta prošle godine ustanovila 6. april za ovaj dan, cijeneći ulogu sporta u promovisanju mirnog društva, razumijevanja i tolerancije, povezujući sport sa kulturom i obrazovanjem.

– Upravo na ovaj dan, prije 118 godina, počele su prve moderne Olimpijske igre u Atini. Ta ideja samo je nastavak antičke tradicije i ideala. U drevnoj Olimpiji u Grčkoj, za vrijeme Igara prekidali bi se ratovi zarad „svetog mira“, a bile su i tada inspiracija mudraca i filozofa, stecište i dom kulture, umjetnosti, napretka – rekao je Simonović.

Prvi čovjek naše „kuće olimpizma“ podsjetio je na razvoj olimpizma u Crnoj Gori.

– Još 1908. kralj Nikola je pred Igre u Parizu dobio poziv da pošalje sportiste na takmičenje. Sada je Crna Gora priznata i prepoznata u planetarnoj olimpijskoj kući, prije dvije godina okićena prvom olimpijskom medaljom, a četiri godine ranije radovali smo se prvom nastupu.

Takođe, istakao je značaj uloge Međunarodnog olimpijskog komiteta kao stalnog posmatrača Ujedinjenim nacijama:

– Sve one vrijednosti koje baštine Ujedinjene Nacije, mir, bolji životni standard, zaštita životne sredine, su i vrijednosti sporta. Za ovaj i mnoge buduće 6. aprile koje ćemo slaviti, podsjetiću se one  misli da je sport „vrhunska paradigma rata“ i dodati – neka sporta bude što više, a rata više ne bude.

Igor Vušurović, direktor Uprave za sport i mlade, istakao je značaj napretka medicine za razvoj sporta.

– Zabrinjavajuć je rezultat istraživanja da u Crnoj Gori imamo 20.000 gojaznih učenika. Stoga će se Uprava za sport zalagati za formiranje posebne zdravstvene institucije, koja će brinuti o sportskoj medicini, kako zbog sportista tako i zbog poboljšane fizičke aktivnosti – rekao je Vušurović.

Milivoje Radović, dekan Ekonomskog fakulteta, sa ponosom je istakao da sportsko društvo naše najstarije univerzitetske jedinice broji oko 400 članova i iskazao uvjerenje da komercijalna komponenta sporta na univerzitetima ne treba da postoji.

Dušan  Dragović, generalni sekretar Crnogorskog paraolimpijskog komiteta, govorio je o značaju inkluzije u sportu i istakao da to mora biti „dvosmjeran“ proces, u kojem učestvuju i lica sa invaliditetom i svi članovi društva.

Mirko Vičević, naš slavni vaterpolista, osvajač olimpijskog zlata, a sada trener juniorske reprezentacije, istakao je ulogu sportiste kao uvijek pozitivnog, lojalnog, ponosnog borca za mir, pravdu, posvećenost timu i društvu kojem pripada. S. S.

 

Priznanja za studentske organizacije

2 - Copy

Dušan Simonović je juče, u čast Dana sporta u funkciji razvoja i mira, uručio priznanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore, za doprinos razvoju univerzitetskog sporta.

Takođe, priznanje je uručeno i udruženju „EKOMEN“, Sportsko-rekreativnom društvu studenata ekonomije i menadžmenta.

 

 

 

Izvor : "Arena"

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh