Crnogorski sportisti doputovali na Igre malih zemalja Evrope

Naše sportiste dočekao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović i šef misije, nekada proslavljeni odbojkaški reprezentativac, Igor Vušurović.

Sa nadmorske visine od 450 metara, učesnici Igara malih zemalja Evrope (odbojkaška reprezentacija, atletičari, stonoteniseri i jedan teniser) uputili su se u obližnji Malbun, skijaški centar, odakle se pogled (na visini od 1650 metara) proteže dolinom Rajne, i upravo će sa jedne od najvisočijih tačaka ove kneževine prikupljati snagu za obeveze koje ih očekuju u narednih nekoliko dana.

Dobar tretman

– Svi su dobro raspoloženi, zadovoljni i nadam se da će na ovom takmičenju pokazati sav svoj kvalitet. Bodriću ih sa tribina, navijati svim srcem za njih, a njima sam rekao da oni osvajaju medalje. Vjerujem da će imati prijatan boravak u ovoj maloj zemlji, i da će pokazati da je Crna Gora među malim zemljama Evrope velika zemlja sa velikim sportistima.

Prvi čovjek COK-a napomenuo je i odličan tretman koji su naši takmičari dobili od organizatora.

-Neke reprezentacije su smještene u Austriji i Švajcarskoj. Naši takmičari su, sa druge strane, dobili takav tretman da su borilišta udaljena nekoliko kilometara od glavnog centra.
Prošle godine u junu, tokom Igara na Kipru, na zahtjev COK-a, Crna Gora je postala član porodice Igara malih zemalja Evrope. Tom prilikom na Kipru je boravila delegacija COK-a na čelu sa predsjednikom Simonovićem.

-Jesmo najmlađi, nijesmo najbrojniji, ali je privilegija što smo primljeni i što učestvujemo na Igrama. Uz razumijevanje organizatora i svih malih zemalja Evrope, a mi smo deveta, postali smo član ove organizacije. Nije se moglo brže – napomenuo je Simonović. – Ovdje smo sa malom ekipom, ali mislim da je ovo dobra mjera.

Snijeg, sunce…

Prije dva dana snijeg je iznenadio neke od šefova misija koji su zbog ranijih obaveza, doputovali u Lihtenštajn. Ne i organizatore. Temperatura varira, juče je sunce dočekalo „crvene“, a ima najava da će se vrlo brzo vrijeme promijeniti. Skijaški centar, gdje je smještena naša eksedicija, nema nekog sadržaja, dva hotela, restoran i to je to. Međutim, čini se kako su naši imali i sreće, jer su neki od učesnika smješteni u okolnim državama. Šta reći o glavnom gradu, koji je ujedno i najveći. Broji šest hiljada stanovnika, okolna mjesta su manja, a Lihtenštajn ima ukupno jedanaest opština.

Ko je sve od crnogorskih sportista u Lihtenštajnu

Prva zvijezda je svjetska juniorska šampionka Marija Vuković. Koliku je pažnju naša atletičarka privukla, pokazuje to da su je lokalni mediji, tokom kraće šetnje glavnim gradom, bukvalno salijetali. Od atletičara tu su još Slađana Perunović koja će učestvovati u trci na pet i deset hiljada metara, Danilo Ristić (bacanje kugle i diska), potom stonoteniseri Irfan Čekić, olimpijski kandidat, Luka Bakić i Sunčica Rogić, kao i teniser Ljubomir Čelebić. U ekipnoj konkurenciji Crnu Goru će predstavljati odbojkaška selekcija. Biće ovo debitantski, zvanični nastup na mjestu selektora odbojkaške reprezentacije Ivana Joksimovića. Kakva su očekivanja selektora Joksimovića:
– S obzirom da je ekipa podmlađena i da je akcenat na proširenju baze nadam se da ćemo vidjeti koliko smo uspjeli u realizaciji tog programa, a sa druge strane važna je afirmacija mladih, kako bi u doglednoj budućnosti uspjeli da napravimo rezultat i izlazak na veća takmičenja. U perspektivi možemo da ostvarimo cilj, a to je izlazak na EP, kroz kvalifikacije, a kao krajnji su Mediteranske igre 2013. godine. Ekipa je sastavljena tako da je godištem mlada, a igrački iskusna. Ima igrača koji imaju dobre karijere u inostranstvu, konkretno Ćulafić koji je bio nosioc igre u Koreji, Šuljagić koji igra najjaču italijansku ligu, potom Marko Bojić koji je bio najbolji igrač grčkog prvenstva. To su razlozi koji nam daju pravo za optimizam i da možemo nešto da napravimo.

Čast i trema

Kaže da je u dobroj formi, kako jedva čeka da izađe na teren, da se nada jednoj od medalja, a da je posebna čast što je u odabranom društvu i što će na Igrama predstavljati Crnu Goru. Ljubomir Čelebić iz Italije je doputovao u Cirih, gdje se priključio ostatku ekipe.
-Trenutno sam u Italiji, igram za jedan klub u Seriji B, a u međuvremenu sam odigrao dva turnira, osvojio jedan, a na drugom sam predao meč, jer je želja da se nađem ovdje bila jača od svega. Poslije Igara vraćam se u Italiju gdje ću igrati nedjeljno na turniru i to u naredna dva mjesca. Ovdje, u utorak, počinje turnir, biću jedan od nosioca, a očekujem jednu od medalja, težim ka tome i daću sve od sebe. Izazov je ogroman, trema pozitivna, a za sve nas učesnike velika šansa da se afirmišemo.

Slavljenik Rašović

Odbojkaški reprezentativac Crne Gore Ivan Rašović juče je proslavio rođendan. Iako za njegov rođendan znali tek njegovi saigrači, vijest se brzo proširila. Šef misije Vušurović i aistent Zagorka Božović malim znakom pažnje upriličili su slavlje našem igraču.

Za Mariju svi znaju

Ona je svjesna da su očekivanja od strane svih velika.
Kako se naša prva zvijezda i svjetska juniorska šampionka nosi sa pritiskom ?
Marija Vuković, ne krije da ima tremu.
– Uvijek imam tremu, veći je pritisak jer svi očekuju mnogo od mene, veća je nervoza, samim tim i strah da ne podbacim. Ali, dobro sam trenirala, bila sam tri sedmice u Beogradu i nadam se da ću minumum 180 skočiti ! –Ali, i početak je sezone, iz punog sam treninga, napomenula je Vuković.
Prošle godiune u junu preskočila je 191 centimetar, prava mjera za svjestko juniorsko zlato.
-Nijesam poslije toga ponovila taj rezultat. Doduše, u ovoj sam sezoni imala 180 na zatvorenom i 179 centimetara na otvorenom takmičenju. Ali se nadam da će me ovo takmičenje, klima i to što su svi uz mene dodatno motivisati. U srijedu ću vidjeti koliko. Ne mogu da kažem da sam zaboravila da skačem, ali rutina se zaboravlja kada sportista nije često u takmičarskom pogonu.

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh