Crna Gora slavi prvu olimpijsku medalju

Crna Gora je noćas slavila prvu olimpijsku medalju, slavila se srebrna medalja rukometašica, klicalo se bezbroj puta iz desetina hiljada grla: “Ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te”.

Ovacije, pjesme i čestitke odjekivale su Podgoricom. Zastave, baklje, pjesma, hiljade euforičnih navijača, u čijim su se očima vidjeli ponos, sreća, zadovoljstvo. A sve to zahvaljujući našim sportistima. Našim sjajnim sportistima, koji su jednu malu zemlju učinili toliko velikom!

Iz aviona, kojim su naši olimpici doputovali iz Londona, prve su izašle rukometašice koje su Crnoj Gori donijele ovu prvu, istorijsku – srebrnu medalju sa Olimpijskih igara, a potom i vaterpolisti koji su osvojili četvrto mjesto.

Nakon slijetanja na podgorički aerodrom, Bojana Popović, Katarina Bulatović i Vladimir Gojković prenijeli su prve utiske.

– Oduševljene smo, od uzbuđenja mi i dalje ruke tresu. Zasluženo smo osvojili srebro, koje je za nas zlatnog sjaja. Pokazale smo kako se bori za svoju državu. Sve djevojke su bile fantastične – rekla je Bojana Popović, na čije se riječi nadovezala Katarina Bulatović, strijelac pobjedničkog gola protiv Francuske u četvrtfinalu. – Uzela sam loptu i sebi rekla da ću dati gol. Nije bilo teško, jer sam iza sebe vidjela djevojke koje me bodre i koje znaju da ću postići gol – izjavila je Bulatović.

– Želio bih da čestitam rukometašicama, imam osjećaj da još nijesu svjesne šta su napravile. Što se nas tiče, četvrto mjesto je uspjeh, ali smo ipak nezadovoljni jer smo bili toliko blizu medalji, koju po kvalitetu zaslužujemo – istakao je vaterpolista Vladimir Gojković, koji je četvrtim mjestom u Londonu završio profesionalnu karijeru.

"Ponosan sam što sam imao tu čast da ih vodio sve ove utakmice, kao i na to što smo Crnoj Gori donijeli tu prvu olimpijsku medalju. To nije slučajno, to je rezultat izuzetno vrijednog i dugogodišnjeg rada, ne samo na terenu. To je reper kako se boriti protiv jačih, boljih i većih, i pokazali smo da to možemo. Nadam se će svaki građanin i sebe tu pronaći, i pokušati da bude bolji i jači u svom dijelu posla kojim se bavi. Drago mi je da Crna Gora slavi, da građani imaju razloga da izađu na ulicu i pozdrave naše herione. To treba samo da bude podstrek za još više nekih novih Maja Savić, ili Bojana Popović ili Nikola Janović ili ostalih vrhunskih sportista koje imamo. Što ih je više i što ih više slavimo, imaćemo zdraviju naciju i bolje sjutra za sve nas", rekao je Dragan Adžić, selektor rukometne reprezentacije.

“Rukometašice su pokazale kako se igra za svoju zemlju. Osvojiti bilo koju medalju na Olimpijskim igrama nije nimalo lako. Što se nas tiče, ostaje žal za bronzanom medaljom. Nadam se da se nijesmo obrukali. Do zadnjeg momenta smo se borili, ali, eto, nijesmo imali sreće. Ovo veče pripada rukometašicama i njima treba da pripadne sva slava večeras”, kazao je Ranko Perović, selektor vaterpolo reprezentacije, na konferenciji za medije na aerodromu Podgorica.

Medijima se obratio i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović:

“Vraćamo se iz Londona sa prvom olimpijskom medaljom, nadam se da smo na ovaj način obradovali naciju. Ono što smo zacrtali, to smo i učinili, čak i više od toga. Imati dvije ekipe u polufinalu, jednu i u finalu, kojoj je malo nedostajalo da se vrati i sa najsjajnijim odličjem zaista nije mala stvar. Izuzetno sam srećan zbog rukometašica, koje su na zaista fantastičan način odradile posao. Ukupnim rezultatima možemo biti presrećni i zadovoljni. Vaterpolistima je malo falilo do očekivane bronzane medalje, koju objektivno i zaslužuju, i koju su trebali donijeti, ali ovoga puta im je nedostajalo sportske sreće. Ali, ta ekipa ima snage za velika iskušenja koja slijede”.

 “Stavili smo tačku na London, zaista uspješnom aktivnošću, i vjerujem da sve ono što smo u proteklom periodu radili, a radili smo dosta dugo na ovom projektu, isplatilo se. Hvala svima koji su u tome učestvovali, koji su nam pomogli da realizujemo jedan komplikovan projekat, našim navijačima, sponzorima, partnerima, prijateljima, Vladi Crne Gore, Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji nam je pomagao i tokom Igara", rekao Dušan Simonović.

Na putu od aerodroma, naši olimpijci su do gradskog trga došli u otvorenim autobusima. Duž čitavog puta, praćeni su ovacijama građana koji su, sa državnim zastavama i cvijećem u rukama izašli iz svojih domova da pozdrave nacionalne heroje.

Prava fešta uslijedila je na Trgu Republike u Podgorici gdje je narod sa nestrpljenjem očekivao svoje heroje koje su dočekale hiljade građana iz svih krajeva Crne Gore.

 

 

Trg Republike je bio tijesan za sve one koji su htjeli da pozdrave i čestitaju našim olimpijcima, nadasve „zlatnim lavicama“, koje su Crnoj Gori donijele prvu olimpijsku medalju.

Fanovi rukometašica i vaterpolista sa crnogorskim zastavama obojili su Trg Republike u crveno u čast dobrodošlice našim sportistima.

Izlazak rukometašica na binu bio je pozdravljen burnim skandiranjem i pjesmom „Vi ste naše zlatne lavice“. Ovacijama su bili dočekani i vaterpolisti.

Naše olimpijce je prvi dočekao i pozdravio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

– Najveće divljenje našim rukometašicama, koje su donijele medalju zlatnog sjaja Crnoj Gori, a njihova imena su upisana zlatnim slovima u istoriju sporta Crne Gore. Donijele su nam veliku radost. One su naš ponos, one su se popele na olimpijski tron i ostaće na njemu – poručio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Atmosfera na gradskom trgu bila je sjajna, posebno na bini, gdje su se u ime sportista obratile Bojana Popović, Maja Savić i Nikola Janović, ne štedeći međusobne komplimente i riječi podrške, čime su pokazali da su u Londonu naši sportisti bili kao jedna velika porodica.

„Sjajni rezultati za rukometnu reprezentaciju, odušljevljeni smo njima, ne samo u igračkom, već i u ljudskom smislu. One su naš ponos. Nama ostaje žal, htjeli smo tu medalju, četvrto mjesto je veliki uspjeh. Dva puta uzastopno smo četvrti i teško smo to prihvatili“, rekao je Janović.

Crnogorski olimpijski komitet organizovao je bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali finalisti „Leta ka zvijezdama“: Aleksandra Vujović, Dragana Rakčević, Nikolina Bajović, Milica Vujadinović, Dušanka Belada, zatim pjevači Ivana Popović, Danijel Alibabić, Nina Žižić, Nina Petković, kao i Božo Bulatović, Dragoljub Đuričić, Bojan Marović, Slobo Kovačević i grupa Perper.

Doček naših olimpijaca završen je spektakularnim vatrometom.

 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh