Crna Gora sa troje sportista u Pjongčangu

Zimske olimpijske igre „Pjongčang 2018” biće održane od 9. do 25. februara, a Crnu Goru će u Južnoj Koreji predstavljati troje sportista: Eldar Salihović i Jelena Vujičić u alpskom skijanju, te Marija Bulatović u skijaškom trčanju (kros kantri). Salihović i Vujičić će nastupiti u slalomu i veleslalomu, a Bulatović u trčanju na deset kilometara.

Crnogorskim sportistima biće to treći nastup na ZOI od sticanja nezavisnosti 2006. godine. U Vankuveru 2010. godine takmičio se Bojan Kosić (41. mjesto u slalomu i 61. u veleslalomu), a četiri godine kasnije, u ruskom Sočiju, Crnu Goru je predstavljalo dvoje sportista, Tarik Hadžić (38. u slalomu i 62. u veleslalomu) i Ivana Bulatovć (44. mjesto u slalomu).

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović kazao je da mu je drago što Crna Gora konačno ima prestavnika u nordijskom skijanju. „To je jako važno zbog afirmacije crnogorskog sporta i promocije značajnih resursa koje Crna Gora ima za bavljenje tim zimskim sportom, a koji do sada nijesu bili iskorišćeni", kazao je Simonović.

Predsjednik COK-a je naglasio da je iznenađenje priredila mlada Jelena Vujičić, navodeći da se od nje učešće očekivalo tek na nekim od narednih Zimskih olimpijskih igara. „Sve nas je obradovala i iznenadila ostvarivši norme u slalomu i veleslalomu. Naša obaveza je da je podržimo u narednim nastojanjima, i vratimo joj za prijatno iznenađenje koje nam je priredila. Projekat Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu počeli smo još 2016. godine, stipendirajući šest sportista sa po 500 američkih dolara. Zbog svojih godina, Vujičić nije bila na spisku stipendista", kazao je Simonović.

On je najavio da će zastavu na svečanoj cerenomiji otvaranja ZOI 2018 nositi upravo Jelena Vujičić. „Odlučili smo se da ona, kao najmlađi naš učesnik, nosi zastavu na ceremoniji. Nadamo se i povoljnom rezultatu, a za nas je povoljan svaki ostvaren ispod startnog broja koji budu nosili", zaključio je predsjednik COK-a.

Predsjednica Crnogorskog skijaškog saveza, Vesna Medenica kazala je da je njeno zadovoljatsvo što se nordijsko skijanje konačno vraća Crnoj Gori. „Nekada smo u ovoj disciplini bili velesila, odmah iza Slovenije, a znamo gdje je Slovenija sada u tom sportu. Nadam se da će učešće Marije Bulatović na Zimskim olimpijskim igrama biti dobar podstrek svima koji razmišljaju da se priklone tom sportu", kazala je Medenica.

Ona je naglasila da je Crnogorski skijaški savez prepoznao mladost i procijenio da u talentovane skijaše treba ulagati i podsticati ih. „Ne očekujemo spektakularna iznenađenja, ali ono što je značajno za crnogorsko skijanje jeste činjenica da ćemo biti učesnici jedne velike sportske smotre, da trajemo i da iz godine u godinu imamo sve više učesnika na ZOI", kazala je Medenica.

Šef crnogorske misije u Pjongčangu, Rajko Kosić kazao je da je rast broja crnogorskih sportista na ZOI pokazatelj da Crnogorski skijaški savez ima jasan cilj, dobar program i da iz ciklusa u ciklus napreduje. „Naš cilj na ovim Igrama je da pokušamo da ostvarimo što manje zaostatke za vrhunskim sportistima. To će nam dati snage i motiva da još više radimo i primičemo se svjetskom skijanju. Interesuje nas rezultat, a plasman će se desiti u zavisnosti ko će završiti trku, a ko ne", kazao je Kosić.

Eldar Salihović je zahvalio svima koji su pomogli dosadašnjem skijaškom razvoju crnogorskih učesnika u Pjongčangu. „Drago mi je što smo došli do ovog nivoa, jer je to najveća smotra sporta kada su zimski sportovi u pitanju. Olimpijske igre su san svakog sportiste i sami odlazak na to takmičenje je ogroman uspjeh", kazao je Salihović.

Jelena Vujičić je kazala da je osjećaj nestvaran. „Hvala svima na pomoći, prije svega Skijaškom savezu, mom treneru i porodici. Osjećaj je nestvaran, jer kada se za nešto dugo trudite i otvori vam se prilika da učestvujete na tako velikom takmičenju, teško je pričati o tome šta osjećam. Treba to doživjeti", kazala je Vujičić.

Marija Bulatović je kazala da su za nju Zimske olimpijske igre veliko iskustvo i nevjerovatan osjećaj. „Prvi put je neko iz Crne Gore na ZOI u kros kantriju. Hvala savezu i Crnogorskom olimpijskom komitetu što su me podržali, potrudiću se da ostvarim što bolji rezultat", kazala je Bulatović.

Takmičenje u ženskom veleslalomu biće održano 12. februara, a dva dana kasnije održaće se nastupi u slalomu. Za 18. februar zakazan je veleslalom skijaša, a četiri dana kasnije slalom. Trka u kros kantriju, na deset hiljada metara, na programu je 15. februara.

Ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara „Pjongčang 2018” biće održana 9. februara, a dan ranije biće podignuta crnogorska zastava u Olimpijskom selu. 

Sponzori i partneri

Partneri MOK-a

Dokumenta

 

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh