COK – ucrtavanje na olimpijsku mapu

Od srijede do subote, u Gvatemala Sitiju godišnja sesija Generalne skupštine MOK-a, na kojoj će COK biti primljen u punopravno članstvo olimpijske porodice

COK – ucrtavanje na olimpijsku mapu

Danas će se u Gvatemala Sitiju okončati dvodnevna sjednica Izvršnog borda MOK-a. To je, zapravo, uvod u 119. sesiju Generalne skupštine koja se u glavnom gradu Gvatemale, jedne od država Centralne Amerike, održava od 4. do 7. jula.

Upravo na ovoj sesiji, na kojoj je najvažnija tačka – odluka o gradu domaćinu zimskih Olimpijskih igara 2014. godine, donijeće se i najvažnija odluka za istoriju COK- a- o prijemu u punopravno članstvo MOK-a. Ta odluka ozvaničiće u pravom smislu – njegovo postojanje na međunarodnoj olimpijskoj mapi.

Procedura će se obaviti bez prisustva zvaničnika COK-a u Gvatemala Sitiju, jer su takva pravila prijema nekog nacionalnog olimpijskog komiteta u olimpijsku porodicu.

Procedura izbora grada domaćina XXII zimskih Igara, 2014. godine, pak, uveliko je poznata.
Dakle, već 4. jula, Generalna skupština MOK-a će u hotelu "Vestin Kamino Rojal" donijeti odluku koja se sa nestrplje njemčeka, prije svega, u Sočiju (Rusija), Salcburgu (Švajcarska) i PjongČangu (Koreja). Podsjetimo da je MOKov Izvršni bord u junu 2006. godine jednoglasno prihvatio ove kandidature, dok su odbačene kandidature Jake (Španija), Sofije (Bugarska) i
Borjomija (Jermenija).

Glasa se dok neki od gradova kandidata ne osvoji apsolutnu većinu glasova. Ovoga puta, kako su tri grada kandidata, moguće su samo dvije runde glasanja.

U pet popodne po lokalnom vremenu, javnost će biti obaviještena o tome koji je grad domaćin zimskih Igara 2014.

Generalna skupština nastaviće sa radom i naredna tri dana, u četvrtak, petak i subotu.

Generalna skupština održava se svake godine, a na svakoj drugoj, pred članovima MOK-a je odluka o domaćinu zimskih ili ljetnjih Olimpijskih igara, sedam godina prije održavanja. Tako je na 115. sjednici 2003. godine u Pragu odlučeno da grad domaćin XXI zimskih Igara 2010. bude Vankuver dok je na 117. sjednici, u Singapuru, 2005. godine, odlučeno da XXX ljetnje Olimpijske igre 2012. budu u Londonu.

Pored izbora grada domaćina zimskih Igara 2014. godine, članovi MOK-a će na sesiji Generalne skupštine čuti i usvojiti izvještaje o pripremama narednih ljetnjih Igara u Pekingu 2008, Londonu 2012. i zimskih u Vankuveru 2010. godine.

 

Rog postao počasni doktor nauka

Univerzitet "Galileo" iz Gvatemala Sitija dodijelio je Žaku Rogu, predsjedniku MOK-a, titulu počasnog doktora nuka. Rog je tom prilikom inaugurisao novi Fakultet sportskih nauka na kojem će se, između ostalog, izučavati principi olimpijske filozofije. Podsjetimo da je predsjednik MOK-a, inače Belgijanac, po profesiji ljekar, i to ortoped.

 

Sastanak Izvršnog borda

Nije slučajno što sesijama Generalne skupštine MOK-a prethodi sastanak Izvršnog borda MOK-a, tijela izuzetno značajnih ovlašćenja.

Između ostalog, zadužen je za selekciju gradova kandidata za organizaciju Olimpijskih igara, ali odlučuje i o dnevnom redu Generalne skupštine MOK-a.

Upravo Bord daje Generalnoj skupštini MOK-a preporuku za prijem njegovih članova, ali i preporuku za prijem nacionalnih olimpijskih komiteta u članstvo Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta. Tako je Bord na svojoj sjednici 7. februara, u Lozani, donio odluku da se Crnogorski olimpijski komitet preporuči MOK-u za punopravno članstvo u olimpijsku porodicu.

Izvršni bord odlučuje i o unutrašnjoj organizaciji MOK-a, a odgovoran je i za rad administracije MOK-a, kao i za upravljanje finansijskim sredstvima, o čemu podnosi godišnji izvještaj Generalnoj skupštini. Pored toga, brine o implementaciji Olimpijske povelje tokom pripreme i trajanja Olimpijskih igara.

Izvršni bord formiran je 1921. godine, a njegovog predsjednika, četiri potpredsjednika i 10 članova bira Generalna skupština MOK-a, tajnim glasanjem. Aktuelni predsjednik je i predsjednik MOK-a, Žak Rog.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh