Čeka se potvrda za učešće

POSLAT SPISAK MLADIH SPORTISTA IZ CRNE GORE ZA EYOF

Čeka se potvrda za učešće

Da li će se crnogorski mladi sportisti pojaviti na IX EYOF-u, Evropskom olimpijskom festivalu mladih, koji se od 22. do 27. jula održava u Beogradu? Crnogorski olimpijski komitet poslao je organizatorima ove manifestacije spisak sportista koji bi trebalo tamo da se pojave. Riječ je o 13 mladih atletičara, 12 džudista, četvoro stonotenisera, troje biciklista, dvoje tenisera i dvoje plivača. Znači, Crna Gora bi trebalo da ima predstavnike u svim individualnim sportovima, osim gimnastike.

Za učešće u kolektivnim, vaterpolu, odbojci, košarci i rukometu, od ranije su odrađene kvalifikacije i u njima svakako nećemo imati predstavnika. U Crnogorskom olimpijskom komitetu se nadaju da će im učešće biti omogućeno.

"Pisali smo Patriku Hikiju, predsjedniku EOK-a i Rafaelu Panjociju, generalnom sekretaru, sa molbom da učine što je u njihovoj moći da nam se to omogući. Obojica su nam poslali odgovore slične sadržine, u kojima nam obećavaju svoj puni angažman po tom pitanju i izražavaju svoje uvjerenje da će se Crnogorci pojaviti u Beogradu", kaže za naš list Đorđije Kustudić, generalni sekretar Crnogorskog olimpijskog komiteta. Ista uvjeravanja, dodaje Kustudić, dobijena su i od Gvida de Bondta, predsjednika Komisije EOK-a za EYOF, inače predsjednika Belgijskog olimpijskog komiteta.

Festival će ove godine okupiti više od 3.500 mladih iz cijele Evrope iz – među 14 i 17 godina. Oni će se takmičiti u 11 sportova.

Evropski omladinski olimpijski festival prvi put je organizovan 1991. pod imenom Evropski olimpijski dani mladih. Idejni tvorac jedinog evropskog multisportskog takmičenja bio je tadašnji predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Belgijanac Žak Rog, danas predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).Rogovu ideju 1990. prihvatio je EOK i 1991. u Briselu prvi put su se okupile evropske olimpijske nade iz ljetnjih sportova (atletika, gimnastika, košarka, odbojka, plivanje, stoni tenis, tenis, fudbal, hokej, džudo). EYOF je svojevrstan pandan Panameričkim, Azijskim i Afričkim igrama.

"Učešće naših sportista na EYOF-u jedan je od COK-ovih kratkoročnih prioriteta. Veoma smo zadovoljni što su savezi vrlo pozitivno reagovali", kaže Kustudić.Sada preostaje da se sačeka seminar u Rigi, na kome se očekuje i definitivna odluka po ovom pitanju.

G. B.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh