Apel za mir iz Olimpije kolijevke antičkih igara

Na forumu koji će se od 19. do 21. maja održati u Olimpiji, pozvaće se države da prekinu sa ratovima, barem za vrijeme trajanja Igara

Apel za mir iz Olimpije kolijevke antičkih igara

Razni eksperti, predstavnici ministarstava i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici olimpijske porodice srešće se u Olimpiji, u Grčkoj, na forumu koji traje od 19. do 21.maja.

Sam susret organizuje grčka vlada, u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim centrom za olimpijsko primirje (IOTC), Međunarodnom olimpijskom akademijomi Grčkim olimpijskim komitetom.

Ovaj sastanak je u sklopu MOK-ove inicijative da se oživi koncept ratnog primirja koje je u staroj Grčkoj postojalo za vrijeme Olimpijskih igara. U vezi toga mnogi se eksperti spore. Da li je priča o zaustavljanju ratova među grčkim gradovima u vrijeme Igara (ekecheiria) samo mit nastao iz mnogo puta ponovljene stvari, sada nije od većeg značaja. Prema onome što se piše i govori, ovo primirje je omogućavalo građanima da slobodno putuju kako bi učestvovali ili prisustvovali Igrama.


Logo Međunarodnog olimpijskog centra za olimpijsko primirje

MOK je inicijativu pokrenuo 1992. godine. Odmah su je prihvatile Ujedinjene nacije. Od 1993. godine, Generalna skupština UN izražava, jednu godinu prije održavanja Igara, svoju podršku ratnom primirju, sa posebnomretolucijom kojom pozivaju članice da ga prihvate i poštuju.

Predsjednik MOK-a, Žak Rog, koji je i predsjednik Međunarodne fondacije za olimpijsko primirje (IOTF), formirane 2000. godine, je izjavio: "MOK je formiran iz vjere da sport, pogotovu u olimpijskom kontekstu, može donijeti blagodeti samo jednostavnom sportskom aktivnošću. Sport je univerzalni jezik. Nije važno odakle ko dolazi. Sport doprinosi razumijevanjumeđu pojedincima, olakšava dijalog među različitim skupinama i donosi toleranciju među nacijama. Svijet ima snažnu želju i potrebu za mirom. Ako se borimo sami, ništa ne možemo postići, ali ja nemam sumnji da
sport može odigrati ulogu kao dio ujedinjenih snaga, sa agencijama i organizacijama specijalizovanim na ovom polju."

Međunarodni olimpijski komitet je oživio brojne projekte kroz "Sport za olimpijsko primirje",
poput nekih u Liberiji i Kongu, kao i Igara mira na Haitiju i u Dominikanskoj republici. Ratove, na žalost, nije zaustavio.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh