Amblem OI u Kini je “Peking koji pleše”

Amblem simboliše kineski pečat koji se kroz dugu kinesku tradiciju pravio od metala i kamena. Forma čovjeka koji trči otvorenih ruku predtavlja spremnost Kineza da ugoste svakoga ko želi da im se pridruži na narednim OI

Amblem OI u Kini je "Peking koji pleše"

Svaki amblem Olimpijskih igara priča neku priču. Amblem narednih Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine je, zaista, genijalan u svojoj jednostavnosti i višeznačnosti. Amblem se zove "Peking koji pleše" i predstavlja pečat, koji se u predugoj kineskoj tradiciji pravio odmetala i kamena. U svojoj simbolici, ovaj stilizovani pečat likovno izražen tradicionalnim kineskim kaligrafskim pismom, predstavlja gostoljublje Pekinga i nadu ovog grada u novi progres.

"Peking koji pleše" je poput graničnog kamena. Njegovi idejni tvorci (ili tvorac) očigledno su mislili o svemu. Amblem je, objašnjavaju Kinezi, kao jedno klasično poglavlje u olimpijskoj epici, samo u duhu kineske nacije, koja kaligrafskim pismom daje otisak jedne takođe stare civilizacije. Amblemom se želi iskazati i snažna i duboka promjena ovog drevnog kineskog grada, njegovu želju za promjenama i razvitkom.

Amblemje neka vrsta imaginarnog predvodnika Olimpijskih igara u Pekingu i već je postao poznat ljudima širom svijeta. Njegova radosna i živahna forma poziva ljude širomsvijeta da se pridruže radosti Kineza što će biti domaćini narednih Igara.

"Peking koji pleše" je, dakle, kineski pečat, poput garanta obaveze date olimpijskom pokretu od zemlje koja im 56 etničkih grupa i populaciju od 1,3 milijarde ljudi. Kinezi to objašnjavaju
i poetskim riječima. Jedna kineska izreka kaže da potpuna iskrenost može mijenjati i metal i kamen. Bukvalno prevedeno, smatra se da iskrenost glača put prema uspjehu. "Počeci mudrosti naših predaka predstavljeni u slici pečata napravljenog odmetala ili kamena izražavaju kroz ovaj amblem poštovanje kineskog naroda prema Olimpijadi," kažu tvorci amblema.

"Peking koji pleše" je slika koja prikazuje i istočni način mišljenja. On predstavlja postojanost, koja je jedna od glavnih osobina kineskog naroda. S druge strane, izražava jednu jedinstvenu civilizaciju, jedinstveni kulturni kvalitet i rafiniranost kineske tradicije.

Amblem crpi inspiraciju u tradicionalnoj kineskoj umjetnosti kaligrafije. On je i stilizovani karakter "Jing" (slovo u imenu Pekinga, koji se izvorno zove Beijing)) transformisan u formu čovjeka koji pleše. On je jasnog i čistog izraza, dat u sažetom potezu ručno pisanog kineskog pisma.

U amblemu "Peking koji pleše" dominira crvena boja, koja je omiljena u Kini. Ona u ovoj ogromnoj zemlji simboliše sreću i izražava najpozitivniju suštinu života. Naravno, crvena je i boja sunca i vatre, predstavlja život i novi početak.Ona je simbol vitalnosti, ali i kineskog blagosiljanja i poziva cvijelom svijetu. "Peking koji pleše" liči na olimpijskog heroja. Amblem podsjeća i na funkciju Olimpijskih igara kao jedne pozornice na kojoj se prave heroji, ostvaruju čuda i postiže slava. U svemu tome, svaki učesnik Olimpijade daje svoj nezamljenljivi doprinos.

Dinamični crtež amblema je poema životu data kroz formu čovjeka koji trči. Njegove graciozne krivine liče na razigranog kineskog zmaja. "Peking koji pleše" je ljubazni poziv svijetu. Otvorene ruke trkača u amblemu kažu da Kina otvorenih ruku dočekuje ostatak svijeta da se pridruži ma narednim OI.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh