Ambasadori olimpizma

Tek okončani Evropski olimpijski festival mladih u Beogradu, bio je dobra prilika da predsjednik MOK-a, Žak Rog još jednom promoviše Olimpijske igre mladih

Ambasadori olimpizma

 

Poslednji, deveti Evropski olimpijski festival mladih, koji je proteklog petka, nakon pet takmičarskih dana, okončan u Beogradu, bio je prilika da Žak Rog, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta još jednom promoviše ideju Olimpijskih igara za mlade.

Ta ideja dobila je “zeleno svjetlo” od strane MOK-a na nedavno održanoj sesiji, 119. po redu, Generalne skupštine u Gvatemala Sitiju.

Predsjednik MOK-a je i idejni tvorac EYOFa, još dok je bio na funkciji predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta. Očigledno da agilnom i upornom ljekaru – ortopedu iz Belgije stvari idu
od ruke.

EYOF broji svoja ljetnja i zimska izdanja još od 1991. godine, a članovi MOK-a, njih 115, u Gvatemali su prihvatili inicijativu da od 2010. godine “krenu” Olimpijske igre mladih.

Evropski olimpijski festival mladih pokrenut je za takmičare sportiste između 14 i 17 godina. Na svim ostalim kontinentima postoje kontinentalna sportska takmičenja u olimpijskim sportovima, neka vrsta olimpijskih igara koje obuhvataju samo kontinent. Uostalom, mnogi od tih kontinentalnih turnira su kvalifikacioni za same Olimpijske igre. Međutim, kad je riječ o Evropi, smatralo se da bi takav turnir za seniore bio prejaka konkurencija samim Olimpijskim igrama, kako po popularnosti, tako i po utrošenoj energiji i sredstvima.

Tako je iniciran festival, sportsko nadmetanje za mlađe kategorije, sa manje učesnika i sa manje zastupljenih olimpijskih sportova.

To, međutim, nije umanjilo njegovu kasniju afirmaciju.

Mnogi su sa EYOF-a kasnije nastupili i na Olimpijskim igrama, mnogi postali i olimpijski šampioni.

A da li će koncepcija Olimpijskih igara za mlade ugroziti značaj i koncepciju EYOF-a, to će se tek vidjeti.

Rekosmo, Rog je bio u Beogradu, i tamošnjim učesnicima uputio sljedeće riječi:
“Bili ste sportisti na Evropskom olimpijskom festivalu mladih. Sada ste postali ambasadori olimpijskih ideala. Mi vas molimo da vašim sportskim aktivnostima date doprinos stvaranju društva punog smisla i značenja.”

U Beogradu je, za šest danana takmičenja, u 11 sportova u kojima se takmičilo oko 3.000 mladih iz 48 evropskih država (Monako nije imao predstavnika), podijeljeno 97 medalja.

“Neki od vas osvojili su medalje o kojima su maštali. Drugi su, možda, razočarani. Ali, samo se sjetite jedne važne stvrai – u sportu zaista nije najvažnije pobjeđivati. Još je značajnije biti pravi,
istinski, fer i poštovan sportista,” rekao je Rog.

Onda se vratio na već izvjesno organizovanje Olimpijskih igara mladih: “Neki od vas mogu sasvim sigurno da aspiriraju prema njima. Kao i Evropski olimpijski festival mladih, i Olimpijske igre mladih imaju za cilj da spoje mlade talentovane sportiste iz cijelog svijeta, učestvovanjem na jednom nadmetanju na najvišem nivou. I EYOF ima namjeru da edukuje , posebno o važnosti sporta za zdravlje i društvenu integraciju. To je baza za sportiste širom svijeta, da uoče koje su opasnosti za sport, kao što je doping, ekstremno treniranje ili – potpuna neaktivnost”, zaključio je Rog.

Kako se sada predviđa, broj sportista na Olimpijskim igrama mladih, kretaće se oko cifre koja se pojavljuje na EYOF-u. A gdje će biti održane prve – to ćemo takođe tek vidjeti. Ne treba sumnjati da će borba oko grada domaćina biti slična onoj koja postoji oko organizacije “pravih” Olimpijskih igara.

"Arena"

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh