9. Svjetska konferencija o sportu i životnoj sredini

U Kataru je održana 9. Svjetska konferencija o sportu i životnoj sredini, kojoj je prisustvovao i Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Pod motom "Igranje za zeleniju budućnost", događaj su organizovali MOK, Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Katarski olimpijski komitet, a održan je od 30.aprila do 2.maja u Dohi.

Konferencija je okupila više od 650 predstavnika MOK-a, UNEP-a, Nacionalnih olimpijskih komiteta, Međunarodnih sportskih federacija, Organizacionih komiteta za Olimpijske igre (London 2012, Soči 2014, Rio 2016), gradova kandidata, sponzora, vladinih i nevladinih organizacija i civilnog društva, koji su potvrdili svoju predanost održivom razvoju i fokusirali
se na ulogu sporta kao sredstva za potsticanje svijesti o važnosti brige o zajedničkom životnom prostoru.

MOK i Olimpijski pokret veliku pažnju posvećuju zaštiti životne sredine, stoga je 1994.godine osnovana Komisija za sport i životnu sredinu, kao savjetodavni organ Izvršnog odbora MOK-a za sva pitanja iz ove oblasti. Komisijom od osnivanja predsjedava Pal Šmit, član MOK-a, Olimpijski prvak i predsjednik Mađarske.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednik MOK-a Žak Rog je rekao: "Mi imamo obavezu da koristimo sport kao sredstvo za pozitivne promjene u društvu. Samit o planeti Zemlji 1992.god. pomogao nam je da shvatimo da čovječanstvu možemo poslužiti štiteći sredinu u kojoj živimo i to na dva načina. Prvo, moramo učiniti sve kako bi osigurali da naše aktivnosti ne doprinose uništavanju životne sredine. U isto vrijeme, moramo koristiti sport kao sredstvo za potsticanje ekološki odgovornog ponašanja. Predanost Olimpijskog pokreta ovom opredjeljenju je jača nego ikad, što je potvrđeno i na Olimpijskom kongresu 2009.godine".

Predsjednik COK-a Dušan Simonović iskoristio je i ovu priliku da se sastane sa mnogim kolegama iz Olimpijskog pokreta, kao i predsjednikom Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara Amarom Adadijem.

Ova izuzetno važna konferencija iz oblasti kojom će se Olimpijski pokret i čovječanstvo tek baviti, protekla je u dobroj organizaciji i izuzetnoj atmosferi, pod pokroviteljstvom emira Šeika Hamad Bin Kalifa Al- Tania, koji je ujedno i predsjednik Katarskog olimpijskog komiteta.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Olimpijski magazin

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh