6. april – Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Pozivamo sve sportiste da se pridruže Crnogorskom olimpijskom komitetu i postavljanjem slike sa bijelim kartonom podrže kampanju „Peace and Sport”.

Ujedinjene nacije su zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, 23. avgusta 2013. godine proglasile 6. april za Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (International day of sport for Development and Peace).

Crnogorski olimijski komitet će uz saradnju sa međunarodnom organizacijom „Mir i sport” (Peace and Sport), proslaviti Međunarodni dan sporta za razvoj i mir kroz kampanju Bijeli karton (White card), koristeći društvene mreže.

Ideja je da se afirmisani sportisti i sportski radnici fotografišu sa bijelim kartonom i tu sliku objave na društvenim mrežama uz haštag #WhiteCard i #IDSDP.

Bijeli karton simbolizuje suprotnost crvenom kartonu, što je najozbiljniji prekršaj koji sportista može napraviti, a bijela boja je sama po sebi, simbol mira i čistoće.

Očekuje se da će obilježavanje 6. aprila, Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir, podržati 170 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Sport, sam po sebi, ne smije da bude cilj, već sredstvo za obrazovanje, razvoj i mir; da promoviše saradnju, solidarnost, toleranciju, razumijevanje, inkluziju i zdravlje na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Akciju Crnogorskog olimpijskog komiteta podržali su Dušan Simonović, Predsjednik COK-a, i mnogobrojni crnogorski sportisti.

Sponzori i partneri

    Partneri MOK-a

    Dokumenta

     

    0
    Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh