43. Generalna skupština EOK

U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, 21. i 22.novembra 2014. godine, predstavnici 49 evropskih Nacionalnih olimpijskih komiteta održali su svoju redovnu godišnju skupštinu, uz prisustvo brojnih gostiju i kolega iz međunarodnih federacija i drugih sportskih institucija.

Zasijedanju su ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta prisustvovali predsjednik Dušan Simonović i Zagorka Božović, a gost COK-a na ovom značajnom okupljanju evropske olimpijske porodice bio je Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport.

Skupštinu je pozdravnim govorom otvorio Ilham Alijev, predsjednik Republike Azerbejdžan, koji je skrenuo pažnju prisutnih na izvrsnu sportsku infrastrukturu koju su domaćini u relativno kratkom roku izgradili i naglasio da zahvaljujući dobrim uslovima, azerbejdžanski sportisti već postižu značajne rezultate.

Skupštinom je predsjedavao Patrik Hiki, predsjednik EOK-a, a delegatima se obratio i prvi čovjek MOK-a Tomas Bah, koji je govorio o projektu Agenda 2020, strategiji za dalji razvoj Olimpijskog pokreta i preporukama koje su u okviru nje formulisane nakon javne rasprave i upućene na usvajanje Skupštini MOK-a.

Ovom prilikom, Tomasu Bahu je uručeno i posebno priznanje EOK-a Orden za zasluge, za izuzetnu karijeru, najprije u sportu, a zatim i na različitim funkcijama u okviru Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji je član od 1991.godine.

Pored redovnih godišnjih izvještaja predsjednika Hikija, generalnog sekretara, blagajnika i komisija EOK-a, prezentacije su imali Organizacioni komiteti Igara sa olimpijskog programa, Olimpijska solidarnost MOK-a i druge organizacije. Između ostalih, predstavljen je napredak u pripremama prvih Evropskih igara koje će se održati u Bakuu 2015. i Olimpijskih igara u Riu 2016.godine.

Skupština je donijela i nekoliko značajnih odluka. Urađene su manje izmjene u Statutu organizacije, izglasana su dva delegata u Izvršni odbor Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, a za gradove domaćine Evropskih olimpijskih festivala mladih (EYOF) u 2019.godini izabrani su Erzurum – Turska (zimski) i Minsk – Bjelorusija (ljetnji festival).

Na marginama Generalne skupštine EOKa održano je i niz drugih značajnih sastanaka i susreta.

Zasjedanju skupštine prethodili su sastanci osam novoformiranih komisija EOKa, a potpredsjednik COK-a Andrija Popović učestvovao je u radu Komisije za marketing i komunikacije, čiji je odnedavno član.

Za COK je od naročitog značaja bila skupština Asocijacije Igre malih zemalja Evrope, koja je održana 22.novembra. Pored prezentacije sledećih Igara na Islandu naredne godine i rasprave o mogućim funkcionalnim izmjenama u Asocijaciji, posebena tačka dnevnog reda bila je kandidatura Crne Gore za Igre 2019.godine.

Predsjednik Simonović je obavijestio delegate da je COK uradio detaljnu fizibiliti studiju i obratio se državnim organima sa zahtjevom da se izjasne u cilju donošenja konačne podrške ovom projektu.

Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport, istakao je da Crna Gora svakako prepoznaje značaj i benefite koje održavanje ovakvog događaja donosi sportu i društvu jedne zemlje. Takođe je informisao Skupštinu IMZE da su nadležne državne institucije već dale afirmativno mišljenje, tako da se očekuje i da će se Vlada Crne Gore uskoro pozitivno izjasniti, čime će se stvoriti uslovi da naša zemlja po prvi put bude organizator jednog prestižnog multi-sportskog takmičenja.

Delegati svih članica Asocijacije izrazili su zadovoljstvo u vezi prezentovanih informacija, a ponudili su i pomoć i tehničku podršku u realizaciji ovog zahtjevnog projekta.

Nagrada "Pjotr Nurovski" za najboljeg mladog sportistu Evrope ove godine je pripala italijanskom plivaču Simoneu Sabioniju, a odlučeno je da će narednu Generalnu skupštinu Evropskih olimpijskih komiteta ugostiti Prag, glavni grad Češke.

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh