42. Generalna skupština EOK-a

Rim je, drugi put zaredom, bio domaćin godišnje Skupštine predstavnika 49 Evropskih olimpijskih komiteta. Crnogorsku olimpijsku kuću predstavljao je predsjednik Dušan Simonović.

Na dvodnevnom zasijedanju okupilo se više od 400 delegata, među kojima, pored Nacionalnih olimpijskih komiteta, i 22 člana MOK-a, predstavnici 14 Međunarodnih i Evropskih federacija, Olimpijske solidarnosti i drugih službi MOK-a,  više svjetskih sportskih asoscijacija, organizacionih komiteta Igara sa olimpijskog programa i značajnih sportskih institucija.

Kroz brojne izvještaje organa i komisija EOK-a učesnici skupa osvrnuli su se na rezultate iz prethodnog perioda, a kako je predsjednik Patrik Hiki zaključio, iz godine u godinu se ostvaruje značajan napredak u svim segmentima.

Zasijedanje je otvorio novoizabrani predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, koji je informisao Skupštinu o već preduzetim aktivnostima i budućim planovima. Bah je naglasio da će sportisti ostati u fokusu Olimpijskog pokreta i najavio da će svojim zalaganjem nastaviti napore za očuvanje autonomije Olimijske porodice i sporta, uključivanje mladih u sport, kao i borbu protiv dopinga i ilegalnog klađenja.

Skupštini su takođe prisustvovali predsjednik ANOC-a Šeik Al-Sabah i Žak Rog, sada počasni predsjednik MOK-a.

Ovogodišnja Generalna skupština EOK-a ujedno je bila i izborna. Delegati su jednoglasno povjerili nove mandate predsjedniku Patriku Hikiju, po treći put, kao i generalnom sekretaru Rafaelu Panjociju, a za novog podpredsjednika izglasan je Janez Kocijančić, predsjednik Olimpijskog komiteta Slovenije. Za naredni četvorogodišnji period takodje je izabrano 12 članova Izvršnog odbora.

Učesnici skupa odgledali su prezentacije narednih Igara sa olimpijskog programa i konačne izvještaje sa prethodnih. Između ostalih, saslušali su i izvjestaj Svjetske anti-doping agencije o novinama u Anti-doping kodeksu koji će stupiti na snagu 1.januara 2015.godine i kojim se uvode strožije kazne za doping prekršaje, ali i više tolerancije u slučajevima koji se pokažu kao nenamjerni.

Najviše pažnje svakako je privukla prezentacija prvih Evropskih igara Baku 2015. Sportski program je u finalnoj fazi, pored 18 sportova sa 28 disciplina za koje su već dogovoreni formati takmičenja i procesi kvalifikacija, još se pregovara sa Evropskom atletskom asocijacijom i očekuje da će se na programu naći i kraljica sportova.

Grad domaćin Baku uveliko radi na infrastrukturi, a pored izvanrednih sportskih terena, najavljuje i nove standarde u pogledu smještaja sportista. Olimpijsko selo sa 13 blokova, čiji su grubi radovi već završeni, ugostiće blizu 5500 sportista u trosobnim apartmanima površine od po 190 m2.

Tokom boravka u Rimu, pored niza susreta sa kolegama iz olimpijske porodice, predsjednik Simonović prisustvovao je i Skupštini Asocijacije Igara malih zemalja Evrope, koja je održana 20.novembra.

Iako na marginama “velike” Skupštine, ovaj sastanak bio je veoma značajan za Asocijaciju kao i za Crnogorski olimpijski komitet. Devet zemalja članica – Andora, Kipar, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora i San Marino, nakon duže diskusije, usvojile su izmjene Statuta koje predviđaju strukturalne  promjene u organizaciji i dogovorile narednu sesiju sljedećeg proljeća, kada će se detaljno analizirati stanje i definisati vizija o budućnosti ovih Igara, koje su, kroz uspjehe koje postižu, ostvarile veliki napredak i vremenom značajno dobile na važnosti i podršci olimpijskog pokreta.

Predsjednik Asocijacije IMZE za period 2013-2015. biće Larus Blondal, novi predsjednik NOK Islanda.

Organizatori dogadjaja u Rimu, kolege iz Olimpijskog komiteta Italije, pokazali su se i ovoga puta kao izvanredni domaćini, a na veliko zadovoljstvo svih učesnika Skupštine, upriličili su i prijem kod poglavara rimokatoličke crkve, pape Franja u Vatikanu.

Domaćin naredne Generalne skupštine EOK-a je NOK Azerbejdžana, a zasijedanje će biti održano u Bakuu, gradu u kojem će početi istorija Evropskih igara.
 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Zimske olimpijske igre mladih

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh