41. Generalna Skupština EOK-a

U prostorijama Olimpijskog komiteta Italije (CONI) u Rimu, 7. i 8. decembra 2012. godine održana je 41. Generalna Skupština Evropskih olimpijskih komiteta.

Iako su, zbog loših vremenskih prilika, neki od zvaničnika Olimpijskog pokreta bili spriječeni da stignu do italijanske prijestonice, među njima i predsjednik MOK-a Žak Rog, Skupštini je prisustvovalo više od 300 delegata, predstavnici svih 49 zemalja članica, EOK-a, MOK-a, Organizacionih komiteta Igara sa olimpijskog programa, Međunarodnih federacija, sportskih i drugih institucija. Delegaciju COK-a predvodio je predsjednik Dušan Simonović.

Skupštinom je predsjedavao Patrik Hiki, prvi čovjek EOK-a, a pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Rima, gosp. Đani Alemano, koji je izrazio nadu da bi Rim mogao ponovno ugostiti Olimpijske igre 2024. godine, kao i Luka Pankali, potpredsjednik CONI.

Delegati su saslušali brojne izvještaje organa i komisija EOK-a o radu u prethodnih godinu dana, kao i izvještaje Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOC), Olimpijske solidarnosti MOK-a i Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA). Organizacioni komiteti za takmičenja pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a – ljetnje i zimske Olimpijske igre, Olimpijske igre mladih, Evropske olimpijske festivale mladih (EYOF) i Igre malih zemalja Evrope, imali su svoje prezentacije, između ostalih, Sebastijan Kou je dao finalni izvještaj sa Olimpijskih igara “London 2012.”

Ono po čemu će ova Generalna Skupština ostati upamćena je svakako istorijska odluka da se pokrenu Evropske igre. Osim Jermenije koja nije glasala, evropske zemlje su snažno podržale projekat, sa 38 glasova za, 8 protiv i 2 uzdržana.

Prema riječima predsjednika EOK-a Patrika Hikija, cilj evropske olimpijske porodice nije da napravi kopiju Olimpijskih igara, već da stvori drugačiji, inovativni događaj i, prije svega, da podrži mlade sportiste. Evropske igre će se održavati svake četvrte godine, godinu dana prije ljetnjih Olimpijskih igara, a postoje ambicije da takmičenja na Evropskim ujedno budu i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Baku, glavni grad Azerbejdžana, biće domaćin prvih Igara 2015. godine, odlučeno je na Generalnoj Skupštini.

Sportski program još nije definisan, za sada je planirano da se na listi nađe 15 sportova sa olimpijskog programa i dva ne-olimpijska, te da učešće uzme oko 7.000 sportista. Prema postignutim dogovorima, na Evropskim igrama će biti : rukomet, odbojka, ragbi, boks, kajak, mačevanje, džudo, streljaštvo, streličarstvo, tekvondo, stoni tenis, triatlon i badminton, dok se sa evropskim federacijama atletike, plivanja, gimnastike i rvanja još pregovara. Od sportova koji nisu olimpijski, za sada se pominju takmičarski ples i karate.

EOK je u Rimu dodijelio svoje godišnje nagrade istaknutim sportskim radnicima, a nagrada “Piotr Nurovski” za najboljeg mladog sportistu, pripala je šesnaestogodišnjoj litvanskoj plivačici Ruti Meilutite, koja je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila zlatnu medalju. 

 

Sponzori i partneri

  • plantaze

Partneri MOK-a

Takmičenja

 
 

Technical Manual GSSE Montenegro 2019

Dokumenta

     

0
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh